23 mars 2012

Lärftmangeln i Brynge

Västernorrland är känt för sina linoldlingar och sin linneväv. Tro inte bara att hälsingarna ska få ta äran åt sig för denna kunskap. I Brynge finns en linnemangel som heter duga. Brynge ligger nära Sidensjö strax söder om Örnsköldsvik i ett fagert ångermanländskt landskap. Det här är ett trevligt utflyktsmål, gärna ihop med Sidensjö kyrka och hembygdsgård och allt detta andra som Ångermanland har att erbjuda. Kom hit och titta alla ni som bor längre söderut och aldrig varit längre än till Gävle :-)
Här sträcktes och veks den långa linneväven.
 
Här är själva mangeln. I "trälådan" fanns stenbumlingar som gav tyngd. Mellan lådan och mangelbordet lades trärullar som väven virats upp på. Därefter drogs lådan fram och tillbaka några gången med hjälp av vattenkraft. Själv har jag hjälp mamma att mangla med en mangel som är uppbyggd på samma princip fastän mindre och driven för hand. Det var först 1977 som vi skaffade elektrisk kallmangel.
Så här ser mangeln ut i genomskärning.

Ångermanland har en känd damastväverska vid namn Emma Wiberg (1901-1990). Hon bodde i Valla by i Undrom, Boteå socken. Emma Wiberg är känd för sin högklassiga kvalitetsvävning och hennes stora vävnader i damast finns i dag i många offentliga lokaler, kyrkor och slott. Att hon medverkade i flera stora utställningar , bl a i Paris och USA visste jag inte utan det läste jag mig alldeles nyss till.


Apropå Boteå så kom min farfarsfarmor också från den socken. Hon levde 1824 - 1918.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande blogg! Hit återkommer jag gärna!
    Haftigt med mangeln!

    SvaraRadera
  2. Välkommen både till bloggen och till Ångermanland på riktigt!!!

    SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)