1 mars 2012

Hälsobågen

Nu ska jag visa insidan av dörren till 50-talskökets matskåp. Pappa tillverkade en specialförvaring som hängts på dörren och den målades i accentfärgen rött så klart. Allt från 1950.
Hälsosbågen har mamma klippt ur en tidning och klistrat upp.
Här i högra delen stod en flaska fiskleverolja då jag var barn. En matsked en gång i veckan vill jag minnas var doseringen :-)  Och kan ni tänka er, jag var aldrig bångstyrig och vägrade svälja denna oljiga vätska som så många minns med avsky. Den var ingen läckerhet men inte heller otäck tyckte jag som kanske var ett underligt barn i det avseendet. Jag hade så mycket svårare för vispat ägg, äggtoddy som vi sa. Det tog längre tid att dricka upp.

Då jag under en resa i Norge upptäckte Møllers Tran köpte jag en flaska vilka blivit fler. Men det är inte helt lätt att få tag på naturell fiskleverolja, så den bästa gå-bort-present jag någonsin fått var en 500 ml flaska Møllers Tran från ett par norska vänner på besök :-)
.
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , ,

5 kommentarer:

 1. Hej Viola!
  Har just hittat hit till din blogg och håller som bäst på att läsa den inlägg för inlägg ända från start. Underbar. Jag har för ett drygt år sedan tillsammans med min familj äntligen fått flytta hem igen till min älskade släktgård (västerbottensgård) som är byggd av mammas farfar 1888 och är precis som du väldigt fascinerad av livet förr, mina förfäder och den plats jag och de har vuxit upp på. Tror ingen av mina vänner eller familj förstår min fascination därför är det så roligt att läsa det du skriver. Nickar och ler titt som tätt :)

  Ville bara säga det och tacka så mycket för inspirationen! // Nina

  SvaraRadera
 2. Så glad jag blir Nina! Varför inte starta en blogg du cokså och berätta om hus, hem och bygd - så inspirerar vi varandra :-)

  SvaraRadera
 3. Lite lustigt att 'Energi' står som en egen post. Jag blir nyfiken på vad det står att cellulosa behövs till.

  SvaraRadera
 4. Det här är kostråd direkt från 50-talet. Lite eljest än dagens.

  Om celluslosa står:
  Cellulosa behövs för:
  Underlättar matsmältningen
  Motverkar förstoppning

  Erhålles från:
  Grönsaker
  Frukt
  Sädesslagens produkter
  m.m


  Jag önskar att jag visste hur man kan göra bilder klickbara så att de kan förstoras av bloggläsare...

  SvaraRadera
 5. Intressant, för jag trodde mig veta att man ännu på 70-talet inte fattade vad det är för nytta med fibrer, eftersom vi i alla fall inte kan tillgodogöra oss dem.
  Nygammal kunskap kanske, som så mycket annat.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...