17 juli 2012

Åka hölass

Jag var i Skåne på besök hos en kompis. Vi åkte runt till kulturbegivenheter. Tog en kafferast i en lite trevlig kaffestuga med lågt i tak och en härlig skånsk trädgård om knuten. Ja, den var trevlig med en kaffetant som tog sig tid att prata lite extra och med trevlig gammeldags inredning som ni kan se av tapeten som skymtar på bilden. På väg ut uppmärksammar jag ett anslag som nästan får mej att falla baklänges - jag måste dokumentera:
En underbar utflykt på ca 1 timme.
Hölasset avgår från gården i Vanstad och kör 1,5 km på den öppna slätten.
Sedan går det uppför Hallandsåsen ca 2 m till en otroligt vacker
utskíktsplats som ligger 120 m över havet!
Där bjuds det på kalvdans med sylt och kaffe.

Turerna går dagligen kl 10.00; 13.00; 19.00.

Skåningarna kan dom! Vilken idérikedom, vilken företagsanda! Hölass med kalvdans.
Kan väl knappast bli bättre för den som vill uppleva bondekultur och för motparten som vill göra en kulturinsats och tjäna kosing.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

 1. "Låtsas-hölass-åkning!! Nästan lite fånigt...eller??
  Men å andra sidan...varför inte.

  Jag har fått nöjet att åka hölass på "riktigt" när jag var barn. Det var både spännande och roligt att få vara med och hjälpa till med höbärgning...och då inte bara själva resan på hölasset till ladan. Att lassa höskrindan var minst lika spännande...

  SvaraRadera
 2. Ja, inte är det som då man är med om alltihopa runt slåttannan. Vi kan skatta oss lyckliga som varit med om det Fru Purjo! Men i brist på det tror jag att åka hölass är en upplevelse för barn. Och att hoppa i hö. Största delen av dagens barn och även en generation bort har inte känt på hö, aldrig luktat på hö. Jag tror det kan vara en lika härligt stor upplevelse som att åka waterslide :-)
  Ännu bättre är det om höskrindan dras av en arbetshäst och inte en traktor. Något sådant här initiativ har jag inte sett här uppe i norr inte.

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)