21 juli 2012

Underbara regndagar

Under några få somrar som barn spelade det absolut ingen roll om det regnade några dagar. Jag och kamraterna satt inne och gjorde kläder till klippesdocken. Klippdockorna kom som bilagor i veckotidningar och dem fick jag av fastern. För att själva dockan skulle bli stadigare och hålla längre klistrades den upp på kartong och klipptes ut. Följekläderna fick fortsätta att vara av tidningspapperskvalitet. De nya gjordes av kraftigt ritpapper. Gissa om det var kul att rita, måla och klippa ut. Jag använde röd, blå, gul, svart och vit temperafärg i rätt stora kvadratiska koppar och med dem blandade jag till regnbågens alla färger. Färgen blev härligt krämig om man blandade länge. Utöver temperafärgerna använde jag tuschpennor vilket gick fortare men var aldrig lika roliga. De kunde man inte blanda till själv, kulörerna var givna. De var dessutom tunna så stora ytor blev fula om man målade med tuschpenna. Tuschpennor användes mestadels till mönster.

Får jag lov att presentera några av klippesdocken:
Lilla Susanne ar avbildad från sidan. Därför behövdes ett hål för att handen skulle synas. På följeklädena fanns alltid omvikningsflärpar. Ganska snart slutade jag med flärparna, som bara var till besvär. Byxorna och västen på översta rosa kreationen är målad med tempera, skjortan har mönstrat med en gul tuschpenna.
 
Min absoluta favorit: Vivi. Tufft kortklippt, inte så fjantig uppsyn, självständig och inte enbart behagfull. Hon fick en uppsjö med kläder. Eftersom hon användes så flitigt gjorde jag en kopia av själva kroppen för att minska nötningsskadorna på originalet :-) På bilderna syns dock originaldockan som följde med någon tidskrift.
Tidningstext var ju tufft att ha på en klänning till blårutiga strumpor och skor i färgkombo med strumporna.
 
En sjökvinna, dock inte sjöjungfru.
Vivi vilar året om på några av sina kreationer.
Pippi var ju lite väl barnslig men ändå kul att fixa kläder till. Det var lite stuns i kroppen, ingen trådsmal och konstigt vriden filmstjärnetyp. Blandteknik.
Detta är Lulu. Varför skulle hon inte ha en indisk sari i sin garderob?
 
Antagligen var det prinsessbröllop i faggorna för prinsessan Christina har bland annat begåvats med en brudklänning och lång slöja.
Här bor dom, klippesdocken Lulu, Vivi, Viktor, Susanne, Mary-Lou, prinsessan Christina, Pippi Långstrump, Ville och Viran.

Ni förstår kanske att regniga sommardagar inte bara var av ondo för oss barn. De gick åt till att skapa kläder till de här platta pappersfigurerna :-) som omväxling mot att räfsa hö. Kul som bara den var det för oss som inte hade något ansvar för höskörden!
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Vi satt under tak på balkongen, insvepta i våra badrockar och ritade kläder till pappersdockorna. Ibland kom de från en veckotidning, och ibland köpte vi ett ark med pappersdockor i tobaksaffären.
  När vi tröttnade på att rita, plockade vi fram våra böcker och läste. Om vi inte sprang ned och badade - för att bada när det regnade, tyckte vi av någon anledning var väldigt roligt.
  Minns aldrig att vi var missnöjda med vädret.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Vilket trevligt inlägg! Och som jag ler så igenkännande åt. Jag har en kartong full med klippdockor, bl.a. från några flingpaket som fanns på 1950-talet. Ett fåtal kläder fanns förstås att klippa ut, men man ville ju att dockorna skulle ha en stor garderob att välja från så då fixade man till fler kreationer med papper, penna och färg.

  Jag klistrade också upp mina pappersdockor på kartong för att de skulle hålla bättre. Och, jodå, det händer faktiskt att jag tar fram kartongen med alla kläder och bara... MINNS.

  För ganska länge sedan skrev jag om några av mina klippdockor på bloggen, t.ex Elizabeth Taylor och Grace Kelly.

  SvaraRadera
 3. Margaretha, som sagt - vädret var evigt bra då man var liten. Din barndoms sommartillvaro låter oerhört behaglig :-)

  Anta, kul att fler har sina leksaker sparade ;-) Jag letar på din blogg efter inlägget men hittar det inte. Under vilken kategori ligger det?

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiska kreationer!

  SvaraRadera
 5. Viola, om du går till etiketten "Mode" så hittar du pappersdockorna. Eller också tittar på inlägget från 24 april 2010, där finns länkar.
  Men jag kom på att jag inte skrivit om och visat de kläder jag själv ritade. Det får bli någon kall och regnig dag framöver.

  SvaraRadera
 6. Vi hade samma typ av förvaring för våra klippdockor (pappersdockor kallade vi dem)vikt av tidningar av rätta formatet. Vinden var ett bra tillhåll under regninga dar också i Österbotten. Ha det bra ö.
  Manni

  SvaraRadera
 7. Så roligt det är att höra andras minnen! Har faktiskt ingen aning var mina klippdockor finns men jag kan inte tänka mig att dom är slängda. Även jag hade en vikt tidning för förvarigen, hade även så till mina bokmärken.

  SvaraRadera
 8. Jag blir så avundsjuk på er som har kvar era pappersdockor. Vilka minnen! Vi både ritade egna kläder till dem och klippte ut ur klädkataloger typ Åhlen o Holms. Sen veks de omsorgsfullt in i en tidning. Sista åren jag och min kusin höll på med pappersdockor var det nog i smyg för vi var rätt gamla då.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...