14 juli 2012

Kuddvar

Jomen, av min goda vän fick jag för några år sedan ett kuddvar från 50-talet som hon ärvt. Mmmm...
Nu har jag hittat en långsmal innerkudde med rätt lämpliga mått. Kuddvaret är en typ som jag aldrig sett förut. Det har "vingar" på båda kortändarna vilket i och för sig inte är ovanligt. Men det är även öppet på båda kortändarna. Någon som vet varför? Jag har inte den blekaste aning.

Kudden har inte hittat sin slutliga plats. Just nu poserar den i 40-talsfåtöljen. Nu finns här så många soffkuddar (några syns här) så om alla ska vara i soffan, som ju är så vanligt i inrednings-magasin och -bloggar, finns inte plats för någon människa. Och så kan det ju inte få vara. Funktion går före kuddar  ;-) Det blir till att skaffa flera soffor :-o
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , ,

5 kommentarer:

 1. Varför kuddvaret är öppet i båda sidorna - kanske för att det blir lättare att stryka det då. Vet bara att jag har sett ganska många sådana i mina da'r. Jag gillade dem aldrig till sängkuddarna, för jag vaknade alltid med örngottet på golvet och kudden i famnen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Va lustigt, vi är väl någorlunda jämngamla anar jag men själv har jag aldrig kommit i kontakt med ett sån´t kuddvar. Bara sådana med ena sidan öppen och knytband. Är det regionalt betingat? Socialt? Vi hade bara hemsydda sängkläder tills den amerikanska nymodigheten påslakan kom ut på marknaden :-)
  Jag kan förstå att kudden lätt gled ut ur "höljet".

  SvaraRadera
 3. Är lite osäker på från vilken gren av släkten dessa örngott kom. Mor gissade på farmor (= Gästrikland), men hennes minne är inte vad det varit. Kan lika gärna vara från Amerika, eller nästan vilket landskap som helst i Svealand eller Götaland.
  Men jag är lite osäker på om påslakanen kom från amerika - där höll man fast (och många håller fortfarande fast) vid lakan och täcke.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Det här med kuddvaren tål att studera vidare...
  Och jag som trodde påslakan var en idéimport från USA. Så fel man kan ha. Googlar lite och ser en uppgift om att de kan ha kommit från Tyskland. Även detta tål att undersökas. Minns i alla fall bäddarna med underlakan, överakan med spets och vaddtäcke. Dunkudde med örngott med monogram. Det var tider det!

  SvaraRadera
 5. Ja, påslakanen kommer nog från kontinenten - tror att de kallas continental duvet i England.
  Minns hur fascinerad jag var som barn av duntäckena med sina vita påslakan - påslakan med ett cirkelrunt hål mitt på (eller en romb)där det fina täcket syntes.
  Margaretha

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)