Året innan, alltså 1970, hjälpte jag i slutet av juli till att ta in höe som torkats på hässjor. Vi visste alla att det var sista gången det gjordes här på hemmanet. Detta förevigades med mammas eller pappas påskyndan med kamerans hjälp. Kanske förstod de mer än vad jag själv gjorde då. Kanske förstod de att min längtan till detta sätt att leva skulle finnas livet igenom. Att smaragdgröna golfgreener inte är min melodi, inte är det sätt jag tycker är bäst att bedriva jordbruk på.
1970 års höskörd bestod av 30 hässjor kan jag se i hushållets loggbok. Av dem var 8 stycken från grannens lägdor som vi arrenderade detta år. Utöver hö gav marken grönfoder till korna samt potatis, grönsaker och rotfrukter till hushållet.
Höskrindan som pappa själv drar med mamma som skjuter på. Hö är inte så tungt. Men detta ser grovt ut så det kan vara grönfoder. Platsen är de två små lägdorna i Aspänget och längst bort i bild finns bäcken. Jag fotodokumenterar, det var nog pappa som bad mej ta bilden på sista lasset.
Allt hö är ladat, skrindan tom. Historiskt. Jag skulle vara med på bild tyckte föräldrarna. (Ni ska veta att den där jäntan är inte så försynt som fotot kanske föranleder någon att tro. Hon vet vad hon gör :-)
Fortfarande slår jag och min man visst hö med lie. Andra i byn må tycka att vi är egendomliga kufar men vi vet vad vi gör och väljer vår väg. Har man som jag i sin ungdom hört Sven Hermelin berätta sinnligt om lieslåtter glömmer man det aldrig :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om höbärgning, hölass, höskrinda, hässjor, jordbruk, slåttanna
Vilka fina bilder från slåttana. Men så sorgligt också när en epok tar slut...
SvaraRaderaMarieberg, det är sån´t en tonåring knappast förstår. Och många kanske aldrig i hela sitt liv inser hur stor förändring i levnadssätt samhällsförändringar och politiska viljor gör.
SvaraRaderaAtt slå lie är en konst. Far kunde, jag lär mig visst aldrig. Vilken fröjd det var att se far gå med lien. Gung och schvung i gången. Ljudet då lien skar gräset och lade det perfekt åt sidan. Doften. Att se far så eller sprida konstgödsel med njurformad balja på magen var också en fröjd. Ömsom höger, ömsom vänster hand i baljan och ut och bort i sjungande ström. "Det gick en gammal odalman och sjöng på åkerjorden..." Tack för att du minde mig!
SvaraRadera