3 oktober 2012

Täckdikning

Igår fick vi hjälp att göra om ett täckdike som inte fungerade längre. Den tidigare var utfört med terracotta-rör, antagligen på 1950-talet, som hade beckat igen.

 Tadam!
Lätt som en plätt med en liten behändig grävare, Gunnar och Bosse och laseravvägning. De små grävmaskinerna finns inte var som helst här i trakten, de flesta är stora. Jag har lite svårt för stora maskiner som gör större hål, större diken, än vad som krävs. Och som kör sönder vattensjuk mark som här är just nu. Det regnade ca 120 mm på ett knappt dygn för ett par, tre veckor sedan. Aspa flödd, vatten trängde in i några källare. Har bäverdammar och/eller kalhuggningar/trakthuggningar något med de snabbt ökande vattenståndet i bäcken att göra... en tanke som sotarmurre framförde.
Här har ni en stor maskin. Fast den användes bara till att frakta den lilla grävmaskinen med larvfötter. 

Igår var alltså även den trevlige sotaren här och gjorde en rejäl genomgång av murstocken med de två eldstäderna, allt murat av Albin Öberg 1948 då morfars hemmagjorda soltorkade lertegel byttes ut. För första gången i detta husets historia filmades rökgångarna

På övervåningen händer något med fönstret. Fönstret som syns kittades om med linoljekitt och grundmålades med linoljefärg i somras. Vi använde linoljefärg från Ottossons Färgmakeri. Nu var det dags för lite färgskrapning, putsning och vinterboning med fönsterlav. Nästa sommar färdigmålar vi fönstret. Här får byggnadsvård ta tid. Vi börjar med uthusen (först rökbastun, sen lagårdsgolvet) och dränering och tar de estetiska görandena senare.
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...