8 oktober 2012

Känner ni igen er???

Läste den här sammanfattningen av oss svenskar födda 1944 och framåt i SJ:s gratistidning Kupé, januari 2012. Jag fann den lagom lång och intressant. Så här kan vi indelas:

REKORDGENERATIONEN
1944-1954
En generation hycklare som gillar auktoritet - så länge inte andra är auktoritära mot dem själva. Välfärdsbarn som växte upp med friheten i obegränsade möjligheter. Låtsas gärna ha kastat ägg under studentrevolten -68 och framhåller ofta att de var den första ungdoms­generationen. I själva verket var upptagna med att lyda sina föräldrar och blev snabbt vuxna. Har därför behov av att gå i ungdom och puttra fram on the road again på en Harley Davidson. Anser att de yngre ska kamma sig, tålmodigt vänta på sin tur och lära sig stava korrekt. Det gäller dock inte dem själva.

Namn: Proppen Orvar, rekordgen­erationen, babyboomers, den auktoritära generationen
Typisk kommentar: ”Det bär en gammal socialist emot”
Gör oss andra galna: "Så har vi alltid gjort"


DEN GLÖMDA GENERATIONEN
1955-1964
Som liten klämd mellanbarns generation älskar 50-talisterna att kura i sina offerkoftor. I själva verket är de rikast, sitter på makten i företag och politiken och dominerar debatten. Uppfostrade att säga vad de tycker och att ”vara sig själva", traskar de helst nakna hemma. Retar ofta upp andra med sina inte så finkänsliga ”sanningar”. Skakar gärna bekymrat på huvudet åt kidsens ointresse för politik: ”Varför gör de inte revolution eller åtminstone något för miljön"?" Bara farsan får köra sin Porsche, vill säga.

Namn: Åsiktsgenerationen, Den glömda generationen
Typisk kommentar: ”Alla gör det, kungen bajsar också"
Gör oss andra galna: "Jag säger bara vad jag tycker”.


DEN IRONISKA GENERATIONEN
1965-1979
Den första dagisgenerationen fick tidigt lära sig hänsyn och anpass­ning till kollektivet och talar därför i ”man"-form. Lämnar någon rättesnöret i gåtåget blir de vilse i pannkakan. Utmärker sig genom politisk korrekthet, gränsande till opportunism, och bleknar när 50-talisterna envisas med att säga negerboll Revolterar mot de äldre åsiktsmaskinerna genom att ironiskt svara "och"? så snart någon försöker vara allvarlig. De ser sig själva som småsyskon och därför vägrar Peter Pan-generationen att bli vuxen De undrar fortfarande vad de ska bli när de blir stora och curlar därmed sina barn till evig barndom.

Namn: Den ironiska generationen, Generation X, Peter Pan-generationen
Typisk kommentar: "Så kan man väl inte säga"?
Gör oss andra galna: "Och?


GENERATION WHY?
1980-1991
Den stöddigaste och mest jag­-fixerade generationen någonsin. Digitala infödingar som anser sig överlägsna oss andra. Med viss rätt; de är mer välutbildade och har tolv procent högre IQ än Rekord­generationen. Som tekniksplittrade multitaskare kan de däremot inte göra en sak i taget. De är curlade och luststyrda bekräftelse-junkies med ett mål: Att utveckla sig själva. Har av sina kollektivistiska föräldrar uppmuntrats att ta plats och ifrågasätta precis allt. Men vad få vet är att under 80-talisternas självsäkra attityd döljer sig oceaner av självtvivel och framtids-angst. Osäkra på att någonsin få ta plats i vuxenvärlden, försöker de bara bli sedda. ”Inte utan min blogg”, är deras motto.

Namn: Generation Y (Why?), Homo Zappiens, digitala infödingar
Typisk kommentar: Varför ska jag göra det?"
Gör oss andra galna: Jag äger"


GENERATION ORDNING
1992-2000
I skuggan av de bekräftelsesökande egoisterna i generation Y, har de allra yngsta i generation Z blivit konser­vativa trygghetsnarkomaner. De har en stor förkärlek för jämlikhet och rättvisa samt gillar ordning och reda. Generation Ordning är dock inte neurologiskt färdigutvecklad ännu och vi vet därför inte riktigt hur de kommer att te sig.

Namn: Generatjon Z, Generation Ordning, Folkhemsälskarna
Typisk kommentar: "Det är orättvist"
Gör oss andra galna: "Meh"

****

I Kupé rekommenderades följande böcker om ytterligare fördjupning önskas:
Du är din generation av Elaine Bergqvist
Att leda nästa generation: Generation Y, obotliga egoister eller oslipade diamanter av Emma Pihl.


Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Precis som med allt annat, så svänger pendeln fram och tillbaka. Är någonting slappt och lössläppt ena säsongen tenderar nästa att bli hårdare och stramare. Och ett och annat fniss blev det under läsningen, även om generaliseringar alltid är lite vanskliga. Meh!

    SvaraRadera
  2. Mira - jag kan ha svårt att generalisera själv, men läser gärna andras korta sammanfattningar av läget. Livet är ju inte svart-vitt som man kan tro av generaliseringar, men strukturerna blir tydliga.
    Och pendeln svänger som du säger - inget nytt under solen...

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...