21 oktober 2012

STORA HJÄLPREDAN

Jag fick ett mejl från en okänd bloggläsare:
Hej!
Saknar en bok i din boklista!
Om du inte har den redan,så är det dags att skaffa ett ex nu!
Boken heter Stora Hjälpredan tryckt 1949 Wesäta tryckeri Göteborg
Här är ditt masonitkök med ritningar o allt.
Antikvariat eller loppmarknad bör väl vara lämliga bokjaktmarker.
Anders Hälsar!

Efter kort brevväxling med den glade brevskrivaren var det ju bara att sätta igång och leta på nätet. Visst fanns den där. Köpte boken från ett antikvariat i Göteborg för 150 kronor plus frakt. Ha, nu är ett exemplar i min ägo. Tack än en gång för tipset Anders! Stora Hjälpredan är verkligen så bra som du påstod.
I boken finns alla tips och instruktioner man behöver känna till för att få ett praktiskt och modernt hem. Se bara innehållsförteckningen:

Här till vänster finns ett liknande städskåp som finns här i masoniteköket.
Här kan man läsa om bäddar, sängar madrasser så typiska för tiden. För att inte tala om sänglinne och dess skötsel.
Men en av de saker som fascinerar mej mest är att "på luckan till underskåp för diskbänk sättes lämpligen en hylla för avfallshink". Precis så smart som det kan bli. Självklart finns en sådan i mitt barndomskök:
Plats för slaskhinken alltså. Jag har alltid tyckt att detta är en så smart lösning. Här är två korkar fastskruvade på hyllan som gör att hinken inte halkar av densamma då dörren öppnas. Och då t ex potatisskal ska ner i hinken från vasken på diskbänken blir det inget spill på golvet som ifall den stod under bänken. Inget spill på golvet. Smart va!?

Ni ser väl den rödmålade kanten på hinkplattan. Den färg som går igen i hela kökets accessoirer.
Ni ser det ljusblå inne i bänkskåpet. Jag minns inte riktigt vad som förvarades men plåtlådan hänger där och har gjort det så länge jag minns. Otroligt trevligt att gå på upptäcktsfärd i sitt eget barndomshem, i sitt eget hus :-)
Här i rostfria behållaren brukade Rensåpa fyllas på, den fasta såpan som köptes i paket med vaxat papper (som halvliters glasspaket som fortfarande kan köpas fast hårdplastburkarna håller på att ta över som förpackning för lösglass). Jag har en burk fast gul Grummesåpa i plastburken där nere bredvid skurborsten.
Lätt att hålla rent på hyllan nertill. Där blir inget hörn med smuts eftersom en öppning finns. I Stora Hjälpredan finns ett superkapitel om städning och underhåll. Precis vad man önskar att få veta. Feng shui innan det blev ett mode :-) Vet ni hur man rengör en målad vägg? Praktisk lärdom byggd på erfarenhet och trial and error föregår en sådan återberättad kunskap.
Många har har medverkat i boken vars redaktör var Arthur Hald. En hel del av dåtidens kändisar skrev här som till exempel en ung Lena Larsson som senare inredde bostaden Skal och kärna på Helsingborgsutställningen H55. Några av de andra författarna är textilkonstnärinnan Edna Martin, hemkonsulten Anna-Lisa Lyberg, möbelarkitekt Erik Wörts, verkmästare Frans Karlström, trädgårdsarkitekt Walter Bauer och illustratör Lisa Bauer.

En riktigt underbar bok från folkhemmet alltså! Tack för tipset Anders!!!
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

 1. Tack för boktipset! Nu är ett ex. på väg hem till mig också. =)

  SvaraRadera
 2. Haha Pentamom, du är snabbare och mer handlingskraftig än jag på att fixa Stora Hjälpredan. Vi har härlig läsning framför oss!

  SvaraRadera
 3. Tack för boktipset.
  Ska försöka jaga rätt på den boken.
  Kanske lite för ny stil för vårt projekt men vekar väldigt intresant ur "Folkhemssunpunkt".
  Dock verkar det som ett måste bland referenböckerna
  mVh
  Hans

  SvaraRadera
 4. Hej Hans, tacka inte mej utan för mej okände Anders som tipsade mej. Boken är störtbra och intressant!!!

  SvaraRadera
 5. En sådan hylla borde jag ha uppe i buan. Och en sådan hink. Och varför inte boken också?! :)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...