20 oktober 2012

Slaggprodukt

Jag har hittat det droppformade hängsmycket med slipad slaggsten från Olofsfors bruk.
Så väldigt mycket 1960-tal. Det var under det decenniet som jag fick det av mina föräldrar. Kusin Maggan fick ett likadant. Det är en vacker sten vill jag nog påstå. Och 60-talsdesignen är sparsmakad och elegant. Men eftersom jag aldrig riktigt fördragit att bära smycken ligger det mest i ett etui.
Det var guldsmeden Holger Haeggman i Nordmaling som tillverkade smycket. Haeggmans Guldsmedsaffär finns fortfarande kvar i samma lokaler men någon smycketillverkning sker inte vad jag känner till efter att gamle guldsmeden gått bort. Så glad jag är att "slaggdroppen" kom fram igen.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

 1. Oj, nu blir jag avundsjuk, en sån skulle jag inte ha något emot att bära. Dom är så vackert turkosa och så har dom en historia från bygden!

  SvaraRadera
 2. Slaggsten är finfint! Jag blev så glad när jag hittade massa vid Tanså hytta här i krokarna. Fast de är ju inte slipade förstås :)

  SvaraRadera
 3. Christina - ja på orter med järnbruk är slaggsten ett tjusigt inslag numera. Lena och fina minnen blir stenarna som slipade.

  Scylla- så många så att du kan bygga dig ett lite hus kanske det inte blev? Men till det behöver inte slaggstenarna vara slipade ;-)

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...