En kär och vanlig utsikt. Lägdor i smala band. Där under snön finns öppna diken. Detta är ju norrländsk landsbygd. Längst bort skymtar Storrisberget. Längre fram Knösen. Riks13 till vänster i bild, gatlyktornas stolpar skymtar. Här över lägdorna gick jag på skaren i solen och njöt på väg hem från skolan. Där öppenheten sluter sig har sly växt upp på ytor som anses för krångliga att hålla rena. Höet är inget värt idag. Inga kor finns här. Bara hästar på ridskolan dära Vall´n. Det där slyet har jag ett inlägg om men än är "Landsbygd i förfall" opublicerat.
Jag tycker om den här utsikten. Ljuset och dess förändring över januaridagen. Opretentiöst. Bara två lador finns kvar på Radden av alla som en gång stod här på den öppna ytan. Jag jämför med bilder från 40-, 50-, och 60-talet. Här var mina gamla släktingar på morssidan verksamma. Det är åtskilliga mansår nedlagda på de här lägdorna. Idag finns här en helt annan mentalitet, nu då jordbruket och den gemenskapen inte längre existerar.
10.42
12.52
13.52
14.04
13.52
Om utvecklingen i världen fortsätter i samma spår som tidigare kommer den här vyn inte att finnas om några generationer, kanske räcker det med två. Här i byn kommer att finnas ännu färre invånare, den öppna marken kommer att vara igenvuxen med skog. Men vad vet jag, världsförändringen kan få en annan inriktning.Men enbart från 1970-talet kan jag se förändringar som talar sitt tydliga språk om avfolknings- och glesbygd. Varför över huvud taget stå emot och hålla marken öppen? Höet behövs inte längre, ingen del av markarealen på Radden nyttjas numera till spannmål som korn eller havre. Varför skulle lägdorna hållas öppna enbart för ros skull, det blir ändå inte samma "landskapsvård" som då den hålls öppen för nyttans skull. Varför kämpa emot naturen?
Antal lantbruk i landet
1949 425 000 lantbruk i Sverige
1969 125 000 -”-
1989 80 000 -”-
18
november 1993. Föredrag på Sthlms universitet av docent Per Thullberg.
Bönder i Tornedalen
1980 120 st
2000 20 st
”Naturbruk”
i radions P1 den 12 dec 2000.
Sedan 1970-talet
har antalet bönder i Sverige halverats. Det innebär att 8 bönder per dag har
slutat med sitt jordbruk de senaste 30 åren.
”Naturbruk” i radions P1 den
3 april 2001.
Så - jag passar på att njuta utsikten idag. Redan nu kan man se att där stolpar, lador eller andra hinder finns växer sly upp, det finns latent och slår rot så snart tillfälle ges. Det där ska vägverkets maskiner ta bort. Jaha. Det är ingen idé att stå emot då det jordbruksmark ger inte är värt något.
Minns hur pappa slog vägrenarna både längs Kustlandsvägen, gammvägen, och Riks13 med lie ända in på 90-talet. Nu är det vägföreningens och vägverkets sak. Floran förändras, avhugget sly står som spön ur backen. Älggräset sprider sig, en typisk ohävdsväxt. Kattfotens biotoper minskar med raketfart. Och egentligen behöver jag inte bry mej, jag bor ju någon annanstans där självkänslan är större, och med den framtidstron.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om jordbruksnedläggning, statistik, glesbygd, landsbygd, avfolkningsbygd, ljusets skönhet, vita vidder, lägdor, öppna diken, snö
Skrämmande och obehagligt. Men ändå finns det de som hävdar att vi inom en överskådlig framtid måste börja att åter odla vår egen mark. Det är inte hållbart i längden att köra mat kors och tvärs över jordklotet, när den kan odlas på närmare håll. Låt oss hålla tummar och låt oss hoppas att det vänder snart, så inte den nya tidens lantbrukare måste börja om från början...
SvaraRaderaMira, jag kan upplevas negativ, men efter allt jag sett här tror jag knappast det finns någon större räddning för norra delen av landet i det fallet. "Kornbodarna" och geisten finns söderut. Jag skulle dock önska att jag har alldeles fullkomligt fel!
SvaraRaderaIntresset för jordbruk hos ungdomar har ökat, men det är tyvärr så illa att ingen har råd att starta upp ett från grunden, eller ens köpa ett etablerat idag. Det måste ärvas.
SvaraRadera