Hur som helst är det här ett bra sätt att fånga flugor om man bara övar upp tekniken och får in snitsen.
Smyg sakta mot flygfäet, gärna bakhåll. (Vingmuttern symboliserar här flugan.) Håll med höger hand i skaftet och med vänster hand håller man ihop bakre delen av håven så att den inte slänger och dänger och skrämmer flugan.
Går det att ta stöd mot en kant på möbeln, inredningen som flugan sitter på, så gör det. Smyg sakta men säkert på och överrumpla. De sista decimetrarna ska håven röra sig med raketfart mot flugan som flyger upp och fångas in i den då vidöppna håven.
Med snabba och bestämda tag för man håven fram och tillbaka i luften ett par gånger i luften så flugan med säkerhet hamnar i botten. Samtidigt tar man snabbt tag i håven och håller om den så flugan stängs inne. (Glömde ta bort vingmuttern som ju rimligen borde vara fångad på bilden ovan och "surra" i flughåvens nedre del.
Det här var ett för tidpunkten väldans malplacerat skriveri. Flughåvar hör sommaren till :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om flughåv, flugfångare, flugsmälla, kossor, jordbruk
Flugornas Herre har jag hört talas om, även om jag inte läst boken, men Flugornas Skräck är mig okänd.
SvaraRaderaSalig mor var en flitig flugjägare och hon använde en ihoprullad tidning i jakten och speciella uttryck beroende på hur jakten gick.
Flughåven är det första gången jag ser men idén är väl samma som en fjärilshåv även om tekniken är annorlunda eftersom flugan är så snabb.
Flugornas skräck, det är jag det :-)
SvaraRaderaHåven är samma typ som fjärilshåv men tyget är inte lika tunt. Och som sagt, man behöver inte ta hand om fluglik som är "klistrade" på väggen...
Dom där uttrycken kan du väl blogga om, PJ!
Jag har för mig att jag gjort det men just nu kan jag inte hitta inlägget. Jag får återkomma.
SvaraRaderaI Selma Lagerlöfs "Nils Holgersson" fångar Nils tomten i en flughåv. Å andra sidan var ju Selma från Värmland.
SvaraRaderaNinna, det har gått mej förbi. Tack för att du nämner det.
SvaraRaderaFör allan del, men verkar det inte lite omständligt när man har fler än en eller två störande kusar? :)
SvaraRaderaJo, det är inte alltid enkelt att ta två eller flera flugor i en smäll - men det är det inte med en flugsmälla heller. Scylla ;-)
SvaraRaderaFlughåven användes flitigt i mitt föräldrahem också. På landet med alla ladugårdar fanns det som sagt flugor så det räckte under sommaren. Jag kan tekniken men har tyvärr ingen håv kvar. Kanske den ännu hänger kvar i källartrappan där hemma. Måste kolla vid tillfälle. Gott Nytt År från Manni
SvaraRaderaManni, du är den förste jag hört som har erfarenhet av en flughåv. Konstigt med tanke på att håven fungerar så bra :-)
SvaraRaderaGod fortsättning till dej på andra sidan Kvarken!!!