4 januari 2013

Flugornas skräck

I ett jordbrukarhem finns flugor eftersom kreaturen drar till sig flygfän. Så var det även här en gång i tiden. Med hjälp av en flughåv dödar man flugorna utan att de blir en våt fläck på väggen eller vad de nu sitter på. Så blir ju resultatet om man använder en flugsmälla. Jag visade en bild på flughåven för länge sen och fick frågan hur den används. Egentligen borde jag lägga in en videosnutt för att visa med vilken elegans jag utför flugfångsten :-) men så blir det inte. I södra och mellersta Sverige känner jag inte till om sådana här håvar har använts, har i alla fall inte hört om det bland mina bekanta.

Hur som helst är det här ett bra sätt att fånga flugor om man bara övar upp tekniken och får in snitsen.
 
Smyg sakta mot flygfäet, gärna bakhåll. (Vingmuttern symboliserar här flugan.) Håll med höger hand i skaftet och med vänster hand håller man ihop bakre delen av håven så att den inte slänger och dänger och skrämmer flugan.
Går det att ta stöd mot en kant på möbeln, inredningen som flugan sitter på, så gör det. Smyg sakta men säkert på och överrumpla. De sista decimetrarna ska håven röra sig med raketfart mot flugan som flyger upp och fångas in i den då vidöppna håven.
Med snabba och bestämda tag för man håven fram och tillbaka i luften ett par gånger i luften så flugan med säkerhet hamnar i botten. Samtidigt tar man snabbt tag i håven och håller om den så flugan stängs inne. (Glömde ta bort vingmuttern som ju rimligen borde vara fångad på bilden ovan och "surra" i flughåvens nedre del.
Slå håvens nederdel mot en hård yta - flugan dör så klart. Jag tycker det här är ett bra sätt att avliva flugor som besvärar men så har jag övat sedan barnsben och börjar få in den rätta snitsen. Har i samband med dessa dödshandlingar även lärt mig en hel del om flugors mentalitet och beteenden. Jag - flugornas skräck ;-) Så olik min farmorsmorfar som inte ville döda ett enda kryp.

Det här var ett för tidpunkten väldans malplacerat skriveri. Flughåvar hör sommaren till :-)
.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

9 kommentarer:

 1. Flugornas Herre har jag hört talas om, även om jag inte läst boken, men Flugornas Skräck är mig okänd.

  Salig mor var en flitig flugjägare och hon använde en ihoprullad tidning i jakten och speciella uttryck beroende på hur jakten gick.

  Flughåven är det första gången jag ser men idén är väl samma som en fjärilshåv även om tekniken är annorlunda eftersom flugan är så snabb.

  SvaraRadera
 2. Flugornas skräck, det är jag det :-)
  Håven är samma typ som fjärilshåv men tyget är inte lika tunt. Och som sagt, man behöver inte ta hand om fluglik som är "klistrade" på väggen...

  Dom där uttrycken kan du väl blogga om, PJ!

  SvaraRadera
 3. Jag har för mig att jag gjort det men just nu kan jag inte hitta inlägget. Jag får återkomma.

  SvaraRadera
 4. I Selma Lagerlöfs "Nils Holgersson" fångar Nils tomten i en flughåv. Å andra sidan var ju Selma från Värmland.

  SvaraRadera
 5. Ninna, det har gått mej förbi. Tack för att du nämner det.

  SvaraRadera
 6. För allan del, men verkar det inte lite omständligt när man har fler än en eller två störande kusar? :)

  SvaraRadera
 7. Jo, det är inte alltid enkelt att ta två eller flera flugor i en smäll - men det är det inte med en flugsmälla heller. Scylla ;-)

  SvaraRadera
 8. Flughåven användes flitigt i mitt föräldrahem också. På landet med alla ladugårdar fanns det som sagt flugor så det räckte under sommaren. Jag kan tekniken men har tyvärr ingen håv kvar. Kanske den ännu hänger kvar i källartrappan där hemma. Måste kolla vid tillfälle. Gott Nytt År från Manni

  SvaraRadera
 9. Manni, du är den förste jag hört som har erfarenhet av en flughåv. Konstigt med tanke på att håven fungerar så bra :-)
  God fortsättning till dej på andra sidan Kvarken!!!

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)