6 februari 2014

Värt att besökas

Detta är bilder från Västerbottens allra senaste byggnadsminne.En varm och omhändertagande 40-talsmiljö som bara konstnärligt engagerade personer kan åstadkomma. Hemmatrivsamt trots att skaparna själva är borta sedan länge. Här finns mycket att inspireras av och ta med sig i tanken, fantasin...  mycket mer än vad bilderna visar.
 

Hallens golv har inspirerats av romerska mosaikgolv. Jämför med t ex golven i Ostia Antica, Pompeji och Herculanum. Fast i Ricklundgården består mosaikbitarna av trä, av björk.
 
Ett medelhavsinspirerat byggande i funktionalistisk anda. Mitt i den västerbottniska fjällvärlden.
 
Ricklundgården byggdes i slutet av 1940-talet av konstnärsparet Folke och Emma Ricklund. På gården är den konstnärliga aktiviteten fortfarande ett centralt tema , bland annat genom att den är öppen för konstnärer som vill komma på besök och använda gårdens ateljéer. Ricklundgården är även öppen för andra besökare med visningar året om
 
I Marsfjällets skugga.

En byggnadsminnesförklaring innebär att kulturhistoriskt värdefulla byggnader blir skyddade enligt Kulturminneslagen. Detta skydd innebär bland annat att byggnader som hör till gården inte får rivas, flyttas eller förändras samt att dess kulturhistoriska värde ska bevaras för framtiden genom att byggnaderna och trädgårdsmiljön på platsen vårdas.
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Det var kul att se de här bilderna. Och vilken utsikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mycket om både arkitektur och inredning. Små rum men vackra och hållbara material, bra ljusföring. Och utsikten, den utsikten... den gör sig lika vidunderlig från ett tält.

   Radera
 2. Vacker, fridfull miljö både inomhus och utomhus! Ett västerbottniskt Sundborn.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...