16 februari 2014

Västerbottningar - en film om rödjarbragd och skaparkraft (1943)

"Ja, ja, det är inte så roligt alla gånger! Häroppe i ensamheten!" 
Här en film från 1943 från Filmarkivet om västerbottningar. Den kom till under andra världskriget.
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=106&returnurl=http%3A%2F%2Fwww.filmarkivet.se%2Fsv%2FSok%2F%3Fquicksearch%3Dsorted%26filterprovince%3DV%C3%A4sterbotten%26j%3Dj%2Cj%26filtercity%3DUme%C3%A5

En nutida beskrivningen av filmen:
Myten om Norrland och det norrländska kynnet har odlats åtminstone sedan 1800-talet. Landsändan låg alltid långt ifrån sydlänningarnas göranden och havanden, det var en obygd, koloniserad av svenskar som undan för undan trängde bort ursprungsbefolkningen.

Samernas liv och öden omnämns inte heller med ett ord i filmen om Västerbotten, det är den sydsvenska historien vi får höra. Kolonisatörernas historia. De kraftfulla och tystlåtna skogsböndernas svedjebruk och stenstaplande, svenskt entreprenörskap vid årfabriken i Obbola och vid strömmingstunnorna i Lövånger.

Viktigast av allt under denna folkhemmets och krigsårens tid, var förstås också folkförsörjningen och folkstammens tillväxt. Länet delar ut gratis barnsängar till obemedlade mammor, för att trygga Västerbottens framtid. Ungdomen skall inte heller vansläktas, heter det i filmen, vad det nu kan syfta på i dåtidens rasbiologiska idédebatt.


Klicka HÄR för att se den svartvita 12 minuter långa dokumentär/reklamfilmen. Hur har mentaliteten förändrats?
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...