30 maj 2014

Fotbollslegender

I Hörnefors, en bruksort i södra Västerbotten, föddes 1921 en blivande legend som kunde "joxa med trasan".
Gunnar Nordahl har fått en staty i sin födelseorts centrum. Nordahl dog 1995 och sedan år 2000 står han som bronsstaty utförd av konstnär är Urban Engström.
Vill man kan man vila sina trötta ben vid Gunnar Nordahls sida.
Detta är en staty i gruppen naturalistiskt avbildande som till exempel Evert Taube på Järntorget i Gamla Stan och Margaretha Krook vid Dramaten.

Fotbollsspelaren Nacka Skoglund (1929-1975) förärades 1984 med en skulptur på Katarina Bangata i Stockholm som jag gått förbi många gånger. Och låtit mig fascineras av utformningen av Vi ses vid målet av Olle Adrin. Att jämföra dessa skulpturer av de två fotbollslegenderna faller sig naturligt.
 Fotot kommer härifrån där fler fina bilder finns.

 Denna bild kommer härifrån.

 Hela konstverket syns här. Genialt tycker jag.

Nog tycker jag att kommunkontorets byggnad i Hörnefors är nog så sevärd som statyn. Visserligen har jag inte tagit reda på vem som ritat det men det är god och habil arkitektur med gedigna material. Jag förmodar att byggnaden kom till på 1950-talet med tanke på formgivning, materialval samt den historia som Hörnefors har.

Hörnefors kommun gick upp i Umeå kommun 1974. Massafabriken lades ner 1982. Därefter har lokalerna varit företagshotell där bland annat Duni hade tillverkning av pappersservetter, något som då användes flitigt i bygden, så även av min mamma :-)
.
.

4 kommentarer:

 1. Trevligt när berömdheter uppmärksammas på de platser de kommer ifrån. De sätter ju sin stad/by på kartan på ett positivt sätt.
  Till exempel fick nyligen Martin Ljung en gata uppkallad efter sig i Luleå.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. En annan staty är Skidåkerskan av Jörgen Nilson i Sidensjö sydväst om Örnsköldsvik. Statyn föreställer Märta Norberg, kanske inte så känd men hon gjorde en fin insats om skidåkerska och statyn är praktfull.
  http://www.panoramio.com/photo/90131031

  I närheten finns också ett annat konstverk: Två bryggor
  Konstnär: Monika Gora, 2005

  http://www.dromme.se/sevardh/bryggor/bryggor.htm

  SvaraRadera
 3. PJ, statyn av skidåkerskan är vacker tycker jag också. Även platsen där skulpturen står är njutbar. Men jag tycker inte om avbildandet av Nordahl. Bemålad brons - ett försök att vara alldeles för naturalistisk, omöjligt att överlåta något till den åskådarens fantasi. Och platsen är oinspirerande. Jag tror inte det är en turistmagnet precis :-)

  Monika Goras landskapsskulptur har jag skrivit lite om här: http://morfarshus.blogspot.se/2009/07/utflykt-till-textilarkivet.html. Den tpen av konst attraherar mig.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...