30 juni 2015

Nattlig färd

En nattlig resa hem genom vacker kronopark efter en konsert om skogsrå, huldror och älvor.En konsert som föregicks av ett åskregn.
Vägen är smal och slingrar genom en vacker skog. Livet känns maxat. 
Tillvaron känns behaglig. Några dagar kvar till semester.
Skogen är en vacker, välskött produktionsskog. Här i trakten har några av makens anfäder rört sig.
Jodå, "gummans röse" finns också där.

GUMMANS RÖSE
Här vid gamla vägen (...) fanns en så kallad kasthög (offerkast).
Enligt folkmun skulle en gumma ha ramlat av en skenande hästskjuts och förolyckats just här. Till minne av gumman lades här färska kvistar eller blommor. Gamla ortsbor berättade att denna tradition levde kvar tills långt in på detta sekel.
Tyvärr försvann högen när vägen byggdes om.
Kan traditionen kanske återupptas?

 Huvva. Trollskog. Bergtagen. Minnen. Rikedom. Glömska. Varat. Historielager. Förflutenhet. Nuet.
.
.

2 kommentarer:

 1. Nu för tiden lägger ju folk högar av blommor där någon förolyckats. Blommor som ruttnar eller städas bort. Folk skulle säkert kunna tänka sig att lägga pinnar på hög även idag. Problemet är väl kanske att det inte finns så mycket pinnar att tillgå i gatukorsningar och vid vägkanter längre. Samt att någon alltid kommer och städar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut. Tur att det inte finns högar överallt där någon gått hädan.
   Ännu märkligare att en okänd gumma (1800-tal någon gång gissar jag) har en rishög till minne av den plats hon dog, en pinnhög som byggs på fortfarande :-)

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)