5 november 2020

Jugend

 

Det är under jugendtiden eller art nouveau, som morfar bygger sitt hus och inreder det. Växtslingor och natur var vanliga både i arkitekturornament, textilbroderier, affischer, bokomslag, glaskonst, keramik - växtornamentik, ofta  asymmetrisk, genomsyrade formgivningen. Organiskt skulle det vara.

Här på gården finns väldigt lite äldre textilier kvar, ju längre tillbaka desto mindre är kvar. Vart har de tagit vägen? Har textilierna nötts ut, slängts, getts bort. Jag vet inte. Därför blir jag glad när jag inser att mycket av detta textila arv finns kvar i mängd i landet som helhet. På fotot syns en detalj av en broderad linneduk med tre- och fyrklövrar samt hästskor som jag köpt. Broderigarnet har blekts en del, särskilt det gröna, men duken sjunger jugendtid.

Morfars hus stod färdigt året innan första världskriget bröt ut. Hur det var att leva här i byn under de fyra år kriget pågick har jag bara vaga insikter i.

4 kommentarer:

 1. Jag gillar jugend - inte allt, men den stramare varianten - och är glad för att jag har en hel del av släktens brodöser kvar. Fast är lite osäker på hur jag ska sköta den. Är inte säker på att silke och siden klarar av en vanlig tvätt.
  Margaretha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan skatta dig lycklig- Men siden är svårt om man inte är textilkonservator. Vanlig tvätt är nog inte tillrådlig.

   Charles Rennie Mackintosh i Skottland, Otto Wagner och Joseph Hoffman m fl i gruppen Wiener Sezession - så vackra byggnader och helgjutna inredningar.

   Radera
 2. För att inte tala om textilierna som Margaret Macdonald (Mackintosh), och hennes kollegor skapade.
  Naturligtvis (och tyvärr) lever ingen av brodöserna längre - med deras broderier gör det.
  M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligt helgjutna miljöer skapades - byggnader, fasta inredningar, möbler, textilier som gardiner, dukar, sängkläder mm samt inte minst kläder till dem som bebodde husen.
   Trots att så lite finns kvar här av textilier är jag glad för det som ändå finns :-) Jag tänker på att detta inte var en högreståndsmiljö, tvärtom.

   Radera

Tyck till om du vill...