13 juni 2011

Koxa

En annat uttryck jag påmindes om då jag lyssnade på Torgny Lindgrens Minnen var frågan: Vad är det du koxar på? Eller som vi säger här - sôm ve säg e henna: Va kôx du på?

Jo, ibland men sällan, användes uttrycket hemma av föräldrarna. Vad ser du på, vad stirrar du på, vad bligar du på betyder frågan.
Bild från nätet

Om jag inte missminner mej sa vi att vi skulle kôxs på brura då jag var barn gick tillsammans med några vuxna i byn till Ingegerd och Rauls bröllopsfirande i brudens föräldrahem, hos Margit och Egon. Vi stod utanför huset och ropade ut bruden, rofft ut brura, för att få se henne och brudgummen på farstukvisten. Det var en vanlig sed förr då bröllopsfesterna hölls hemma på gården, jag har bara varit med om det denna enda gång.

Är det inte häftigt att ha varit med om detta, så säg? Något som kulturhistoriker och etnologer studerar. Tänk att ha vuxit upp med så ålderdomliga sedvanor. Häftigt minsann!!! I kvadrat!!! Skulle jag kunna tänka mej att byta yrke så skulle det kanske vara folklivsforskare.


.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. Koxa använde far också.
  I hans hemtrakter uttalade man sig och mig som det stavas - och säger med hårt g. Gör du det också?
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Nej,jag säger inte mig och sig utan me och se.
  Ex "Ja ta ve me glasöga" = jag tar med mig glasögonen. "A´Elsa tog ve se förninga" = Elsa tog med sig förning.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...