6 april 2013

Runmärkt

Jag hittade en kartong i gömmorna. Innehållet var intressant men även kartongen i sig. Från en förgången tid.
Minns ni detta varumärke? Runmärkt smör. Före Europeiska unionen. Före globaliserigen. Det var på den tiden jag aldrig kunde förställa mej att mjölk skulle bli en global handelsvara.
Mormorsmor använde mjölktråg för att skilja mjölk och grädde åt och kärnade därefter smör i en smörkärna. Mormor använde en separator som stod inne i köket. Mamma köpte smör från mejeriet i Levar, sedan från mejerier längre bort.
Jag gör likadant men för några år sedan köpte jag hemkärnat smör hos Berglunds Handelsbod & Schweizeri i Greckåsar nära Grythyttan i Västmanland.

Mera sådant skulle man kunna önska sig :-)
.
"
Smör gjorde man för att konservera mjölk. Av samma skäl gjorde man ost och fil. Genom att lära sig kontrollera mjölkens naturliga bakterieflora kunde man styra hållbarheten och smaken. (...) I dagens moderna mejerier - där det viktigaste är att skapa en produkt som alltidsmakar likadant - har man i princip förlorat kunskapen om mjölksyrabakterierna. Alla mejeriprodukter görs idag av pastöriserad mjölk. Upphettningen tar kål på bakterierna man vill använda för att göra fil, ost eller andra produkter.

Det svenska smöret gjordes tills nyligen på ett liknande sätt. Sedan grädden separerats från mjölken värmebehandlades den, en syrakultur tillsattes och grädden tilläts mogna innan den kärnades. Tillvägagångssättet kallades Alnarpsmetoden, efter den utbildningsanstalt i Skåne där metoden togs fram på trettiotalet. Fördelarna var i princip två; en större mängd smör kunde utvinnas av varje andel grädde och syrningen skapade ett smör med rik och syrlig smak.

Lite i smyg övergavs denna metod. Nu kärnas grädden osyrad och smakar i princip bara vispad grädde. Smaken tillsätts i efterhand från importerade plastdunkar med smörarom från firman Dairy Chem i Illinois.

På Svenska Smörs hemsida står dock fortfarande att grädden syras pådet gama sättet och på smörpaketens innehållsförteckning står inget om en tillsatt arom. Ändå är smakskillnaden avsevärd.
Men ingen smakar ju på smöret.
Vinsten för de tre mejerierna i Sverigesom tillverkar smör - i Östersund, Götene och Umeå - är en enklare framställning av kärnmjölkspulver, den biprodukt som sedan säljs till glasstillverkning och bagerier. Den ekonomiska vinsten är försumbar.

Rationaliseringen av smörtillverkningen genomfördes synkront av alla mejerier, trots att Svenskt Smör -  det enda som finns att tillgå i svenska butiker -  enligt definitionen inte är en och samma produkt. EU tvingade i mitten av nittiotalet de tre mejerierna att sätta sina egna logotyper på förpackningarna i ett försök att bryta smörmonopolet. Rent teoretiskt finns det inget som hindrar mejerierna från att förändra metoderna på respektive tillverkningsort, det vill säga konkurrera på riktigt med smak och kvalitet.
"
Utdrag ur kapitlet Välståndet byggdes av smör ur den läsvärda boken NORRLAND av Po Tidholm.

.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , ,

2 kommentarer:

  1. Intressant om det moderna smöret, det kände jag inte till. Att smörarom tillsätts i margarin visste jag, men jag har fått lära mig att man MÅSTE tillsätta syrakultur i all mjölk/grädde efter pastörisering för att kunna kontrollera bakterietillväxten.

    SvaraRadera
  2. Pentamom, man/jag lär sig mycket av att läsa Tidholms NORRLAND!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...