2 augusti 2013

Nypären

Idag har Karin namnsdag. Det var min mammas namn. Den 2 augusti var det alltid för första gången avsmakning av årets potatisskörd, av nypären (färskpotatis) hemma hos oss en gång i tiden. Då var stora potatisland ett mycket typiskt inslag i byarna, de flesta boende odlade sina egna potatisar. Sorterna var vitpären och mandelpären :-) Pärgrävet lämnades kvar i landet inför nästa dags upptagande för ett kok.
Bild lånad härifrån.
Idag ler jag glatt när jag kör förbi ett stort potatisland tillhörande en hemmaodlare, de finns fortfarande men är väldigt få. Att köpa tvättade potatisar (mjöliga eller fasta som sorterna heter nu :-)) i affären är inte så tillfredsställande som att äta av de eget härodlade.
.
.

5 kommentarer:

  1. Nypären! Mumsigt! De slår de mesta i matväg! Brukar du göra "dopp-i-kopp"?

    SvaraRadera
  2. Madeln bäst!
    Vi hade två sorters pärer:mandeln o kopärern.
    Till "Dopp i kopp" passar jättesmå vitpärer bäst.....men det är ju en modern maträtt!?

    SvaraRadera
  3. Men vad? Hörrni - jag vet inte vad dopp-i-kopp är för något.

    Och jo - mandelpären är bäst!!! En exklusivitet i mellersta och södra delen av landet.

    SvaraRadera
  4. Dopp-i-kopp lär ha varit en av hovkocken Verner Vögelis absoluta favoriträtter. Förståeligt, den är smarrig!
    En gammal norrbottnisk rätt med få och enkla ingredienser: Små färskpotatisar, (mandelpären bäst!) lök, smör och så salt till kokvattnet.

    Om man googlar på `dopp-i-kopp´ så får man ca 300 000 träffar. Otroligt! Trodde inte att det skulle vara SÅ många.
    http://www.ica.se/recept/dopp-i-kopp-424825/

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...