27 februari 2014

Folkhemmet på museum

Nu har man varit med så länge att uppväxttidens levnadssätt har hamnat på museum. Toppen! Kanske ökar förståelsen för bevarande  av folkhemsarkitekturen på detta sätt, åtminstone i vissa samhällsskikt. Jag besökte Nordiska museet med en kompis i helgen som var. Såg folkhemslägenheten som byggts upp. Till satsningen på folkhems-Sverige hör bland annat några böcker:
Köket. Hemmets hjärta av Marianne Larsson
Vid sekelskiftet 1900 var köket oftast ett allrum där familjen samlades. Men i folkhemmets funktionella kök skulle arbetet rationaliseras och husmödrarnas status höjas. Litet och effektivt eller rymligt och välkomnande – ett sekels ideologier och samhällsförändringar kan avläsas i köket.

 
Badrummet. Från balja till spa av Kristina Lund
Badrummet har under 1900-talet utvecklats från ett glömt och gömt rum till ett statusrum. Olika tiders badrum berättar om människors attityder till bad och renlighet, om klassklyftor och socialt liv, om tekniska landvinningar, hygientänkande, modernitet och välfärdsstatens framväxt. I badrummet kan vi spegla oss själva som vi är, men vårt mest intima rum speglar också dramatiska förändringar i samhället.



Ovanstående tre foton: Mats Landin, Nordiska museet.

Allt som allt finns lättsamt och initierat följande rum beskrivna i fem små böcker: Köket, Tvättstugan, Sovrummet, Vardagsrummet, Badrummet. Så klart att jag köpte hela samlingen som verkligen är läsvärd. Det här är sådana inredningar som nu försvinner i allt högre utsträckning i landet. En hel del av den yngre generationen bebyggelseantikvarier och arkitekter  har fått upp ögonen för vad som håller på att gå till spillo. Det här kan man inte informera för mycket om! Nu finns det till och med köksfabrikanter som nytillverkar sneda överskåp med skjutdörrar. Fashionabelt ska det vara :-) Och kanske har jag lyckats få till att vi har åtminstone två sådana här kök gamla funkiskök kvar i byn. Tadam.

Masoniteköket i mitt hjärta är en del av detta kulturarv.
Ett platsbyggt kök som hållit sedan 1950.
Alltså ingen slit-och-släng-inredning.
Även Fataburen 2013 handlar till stor del om folkhemmet. Titeln är Bygga och bo. Där kan man till exempel läsa om tevagnen som företeelse. Även en sådan finns här i köket. Snickrad av pappa. Så klart :-)
.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

  1. Var sitter och vad är den där mojängen på bild nr 2 (hemifrån dig)?

    SvaraRadera
  2. Det är Tryckobeslaget som sitter på alla sidohängda skåpluckor (alltså inte skjutluckor). Det som syns är den del av beslaget som sitter på insidan av skåpluckan. På utsidan är det en ögla för pekfingret och en knapp för tummen att trycka på för att öppna. Allt i rostfritt. Du ser en bild ganska långt ner i marginalen.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...