4 mars 2015

Skolmognadsprov

Då jag var liten fick barn genomgå ett test i sexårsåldern för att se om de var skolmogna. På 1970-talet togs skolmognadsprovet bort och ersattes med inskolning. Bland oss barn pratades det om att det bland annat gick ut på att vi skulle rita ett hus. Det bör ha varit de ett-två år äldre barnen som berättade för oss yngre. Huset skulle ha en skorsten och på samma teckning skulle man rita en flaggstång med flaggan i topp. Vi fick veta att det var viktigt att komma ihåg att rita röken från skorstenen och flaggan så att de blåste åt samma håll! För att visa att man förstod det där med hur vinden verkar. Jag skulle ge ganska mycket för att få höra oss småbarn snacka omkring detta, nästan förstagluttare som var ivriga att få börja skolan. Så gulliga vi måste ha varit. Och så spända inför detta första steg i att bli "stora".

Hur det nu var behövde jag aldrig göra det där skolmognadsprovet. Jag är född sent på året och det var antagligen menat att jag skulle börja som sjuåring. Har faktiskt ingen aning om varför det på kort tid beslutades att jag skulle börja som sexåring. Som jag minns det fick föräldrarna bara höra beslutet av min blivande fröken och sedan vidarebefordrade de beskedet till mig. Hur och varför det blev beslutat, om föräldrarna deltog i diskussionen har jag ingen aning om. Det var helt andra tider då vad gäller föräldrarnas inblandning i barnens skolundervisning. Inte frågade jag då och nu är det för sent att fråga. Men det blev bråttom att skaffa skolväska minns jag.

Nåväl, i ganska så stor hast började jag skolan som sexåring. Gissa om det var en rätt stor besvikelse att jag aldrig fick göra det där provet som det hade talats om och som vi barn gruvat oss för. Jag som var inställd på att rita rök och flagga blåsande åt samma håll!

Skolmognadsprov i Adolf Fredriks folkskola 1950, Stockholmskällan
Jag som, när jag var ännu mindre, trodde att vinden skapades genom att träden ruskade sina löv och barr :-)
.

3 kommentarer:

  1. Du skriver så fint om det här ... verkligen roligt få läsa! Egna minnen flyter på: Skolmognad var det; Rikigt hur det hängde i hop är oklart, men jag fick rita min far. Fyrkantigt ansikte, konturlös, pinnar till ben, ingen hals. Er dette din far?Möjligen skulle jag ge honom en hals idag och lite kött på benen. Hem och Skola samarbete fanns inte. Jag blev sjuk i polio och var frånvarenda i stort sett hela första klass. På sjukhuset gick jag i skola så det var ingen fara med läsa skriva och räkna. Men det visste ju inte skolan och därför blev det så att jag sågs som att jag inte skulle kunna.

    SvaraRadera
  2. Jag som är gammal (född 1938) började skolan som 6-åring eftersom det var inskrivning av elever bara vartannat år. För att få börja skolan för tidigt fick jag genomgå en läkarundersökning. Minns ingen teckningstest.

    SvaraRadera
  3. Jättekul med berättelsen om pappateckningen, Tove! En fin huvudfoting, så´na som jag också ritade. Men inte i det uteblivna skolmognadsprovet :-) Och vilken story om första årskursen - ett barn kan ju knäckas för mindre.

    Gunnel, jag skulle verkligen vilja veta mera om hur skolan fungerat över tid. Min mamma gick i klasser med 1-2:or; 3-4:or osv därför att elevunderlaget i byn inte var tillräckligt. I din skola löstes det inskrivning vartannat år istället. Undrar om vi formats annorlunda du och jag om vi börjat som 7-åringar...

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...