13 juli 2015

Så bor arkitekterna

Södermalm i Stockholm är var hundrade invånare en journalist. Var tredje journalist bor i Stockholms kommun, nästan hälften i Stockholms län. Hur snedfördelat journalistkåren bor kan man läsa på hemsidan för Institutet för mediestudier.

Nu har en undersökning gjorts om hur arkitekterna bor. Och koncentrationen på Södermalm delar arkitekterna med journalistkåren, yrkesgrupperna är överrepresenterade i denna gentrifierade stadsdel.

© OpenStreetMaps bidragsgivare

Fördomen är att arkitekter ritar moderna höghus åt andra men själva föredrar sekelskiftesvillor. Utifrån drygt 8000 yrkesverksamma arkitekters adresser har vi tagit reda på hur arkitekternas val av boende faktiskt ser ut.


Av: Annika Jensfelt. Läs hela artikeln i Arkitekten 6/7 2015.

Scrolla neråt och läs att 7% av arkitekterna bor i hus byggda de första tio åren på 2000-talet, trots att bostäderna från det årtiondet bara utgör fem procent av det totala bostadsbeståndet.
Knappa i alternativen och se de olika resultaten.HÄR kan man läsa artikeln på nätet och om man vill undersöka en ort klickar man på den.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)