6 mars 2016

Det var bättre förr...

 
Då slät masonite, kanske med linoljefärg.
 
Nu panelat
 
Nu - latexfärg eller någon annan plast- och vattenbaserad färg som flagar och möglar.

Det är ingen ovanlig story för ett funkisuthus och inte heller för en funkisbostad. Men just detta står i alla fall kvar än... Fler funkishus är rivna än står kvar här i bygden.


2 kommentarer:

 1. Åter igen intressant läsning!
  Kom att tänka på vår urtidsfärg - Falurödfärg som stod sig i alla väder år ut och år in. Var det inte så att de ändrade innehållet i färgen så att den började mögla?
  Hur är det idag med den färgen? Var det inte problem att få fram pigment?
  Du får gärna berätta lite om det för jag antar att du kanske vet lite mer om det.
  När vi målade vårat nya hus på 70-talet så målade vi det med röd Falufärg och hade svarta knutar och tänk vad vi fick höra om det.
  Svarta knutar när de ska vara vita...
  Men sambon hade läst någonstans att man förr i tiden hade svarta knutar.
  Vi har det så än idag och kommer inte att ändra på det och allra minst för att det irriterar andra!

  Caroline C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Röd slamfärg finns fortfarande och lever i högönsklig välmåga bland byggnadsvårdare men i norra Sverige används den sällan. Det finns fler fabrikat än Falu rödfärg. Tar den slut beror det på att ingen använder den därför att man missat dess fantastiska egenskaper. I Mälardalslandskapen och längre söderut är den frekvent använd. Vill man ha en röd fasad är den att rekommendera, egenskaperna är bra. Den åldras med behag, behöver inte skrapas före ommålning, har en attraktiv sammetsyta. De problem du nämner kom då man miljöcertifierade slamfärgen och tog bort naturliga fungicider. Eller så bytte man mjölsort - det är oklart vad som hände men det verkar ha löst sig. Jag använder röd slamfärg med glädje fortfarande. Kokar egen ibland.
   Rödfärg är svår att finna i handeln, särskilt i norr. Man får ligga på annars skickar färghandlarn hem dig med en vattenburen fasadfärg som han påstår är ännu bättre, kräver ännu mindre underhåll. Detta diskuteras nu och då i byggnadsvårdssammanhang. Det finns mycket mer att skriva om "Falu rödfärg" men detta få räcka för nu.

   Uthuset på bilden passar dock inte att färgas rött, slät funkisarkitektur bör vara ljust målad.

   Radera

Tyck till om du vill...