14 mars 2016

Eternitfasad

Detta är Nygatan dära Vall´n. Ett eternitklätt hus som blivit ommålat gult ligger där det ligger. Där låg tidigare en damfrisering. Längre bort ligger Haeggmans guld och därefter optikern. De senare affärsverksamheterna har legat där så länge jag kan minnas.

Foto från sent 1990-tal.
Öbergs damfrisering står det med gröna bokstäver över entrén. Det var där jag klippte mig hos en damfrisörska för första gången i mitt unga liv, innan dess hade mamma klippt mig. Det blev en kort 60-talsfrisyr. Twiggy var ju populär just då :-)
Jämför man med ett äldre vykort kan man se att de valmade gavlarna och den valmade frontespisen på fd Öbergs damfrisering sedan länge är borttagna, uträtade till sadeltak. Gissar att det gjordes då huset kläddes med eternit. Fönstren på övervåningen har bytts till ospröjsade "perspektivfönster". På gatuplanet tillkom de stora skyltfönstren.

Eternitplattor, "torparkex", sidi-plattor, "fattiglappar" är ett utrotningshotat fasadmaterial. Ändå är det så nära underhållsfritt man kanske kan komma. De finns i vitt, grått, rosa och ljust grön kulör, med eller utan vågad nederkant. Materialet tilltalar mig, särskilt om det inte har målats. Det är fullt möjligt att tvätta smutsiga eternitplattor. Och det är först när man bryter sönder dem som man kan få i sig farlig asbest. Stillasittande gör de mer nytta än skada.

Läs mer om eternit - en fasad att bevara.
Och om vår missförstådda eternit.

I hembyn har det inte funnits mer än ett hus med eternitfasad, okej jag kan minnas fel, kanske var det två. Den nuvarande fastighetsägaren har sparat den grå eterniten men målat den gul. På samma fastighet har man behållit stilfullt lertegel på taket vid den nyss gjorda takomläggningen. Tummen upp!
.
.

6 kommentarer:

 1. Intressant läsning igen!
  En undran om eternitfärgerna:
  Jag kan inte påminna mig om att jag sett ljusgrönt eller rosa eternit, var de mer populära någon annanstans i Sverige?
  Det som är mest är ju ljusgrå eternit på husen som jag sett.
  Idag har även något liknande börjat att sättas upp på husfasade, något som liknar tegel.
  Är det något liknande eternit eller i vilket material är det?

  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljusgrön o rosa eternit förekom men var ovanliga, ljusgrå var vanligast. Några plattor har vågad underkant, andra raka. Det där tegelimiterande materialet vet jag inte vad det är. Stora skivor eller?
   Eternit är det inte eftersom det slutade tillverkas av arbetsmiljöskäl. Arbetarna dog av asbestdammet så produktionen förbjöds. Dock tillverkas asbestfri cement för tak och fasad - Cembonit hette det tills nyligen, nu heter företaget Swiss pearl. Vackert material för landsbygdens hus. Tillverkning i skånska Lomma.

   Radera
 2. Hej och hå, nu fick jag själv gå ut på nätet och leta :-)
  Det som jag undrade över var Stofix-tegelplattor som tydligen är gjord i tegel.
  Jag vet inte om det blir så lyckat alla gånger att sätta det över en träfasad? Ett gammalt trähus kanske ska behålla sin träfasad för att bevara sin charm?
  Vad vet jag?

  Caroline

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte rekommendera detta tunntegel. Det försöker likna något det inte är (murad tegelfasad) och är inte estetiskt. Jämför med takplåt som ska imitera tegelpannor. En nutida träfasad kan gärna få vara träfasad. Men (verklighetens) folk vill att det ska se att något hänt med huset och då blir det gärna något som vi som är designkänsliga anser opassande, kulör, färgtyp eller material. 1973 hade vi energikris - då tilläggsisolerades oerhört många hus, ofta med plåt som fasadmaterial. Idag rynkar vi på näsan åt detta.
   Eternit är undantaget bland oss byggnadsvårdare. Ett självständigt material som inte försöker likna något annat. Eternit kunde användas som enda fasadmaterial, alltså inte som ytskikt över träpanel. Jag hade för länge sedan ett uppdrag med ett sådant hus. Den unga familj som köpt det ville utöka 50-talets planlösning med ett rum. Jag föreslog att de skulle behålla den grå eternitfasaden men tvätta den och den lilla tillbyggnaden skulle byggas i trä och målas med röd slamfärg, Falu rödfärg. Eternit och slamfärg har samma matta yta och passar tillsammans.

   Radera
 3. Jag har bott i eternithus och minns ju denna "hemskhet". Det huset jag bodde i fick bräder på senare. Tänk att det du skriver oftast väcker upp minnen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eternit bytt mot träpanel är vanligare än att ha eterniten kvar. Det är därför kulturhistoriker ser värdet i de eternithus som finns kvar.

   Eftersom jag skriver mycket om kulturhistoria och de värden som följer på det, väcks minnen av det som var.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)