30 mars 2016

Mumma för en byggnadsvårdareDetta är ett hus som är uppfört på 30-talet. Det här gör en byggnadsvårdare glad att se. Ett stuprör med skarpa böjar, ett falsat stuprör tillverkat av en kunnig plåtslagare. Inte som dagens stuprör med spagettiböjar. Vi ser även en vattkupa i form av en omvikningskupa och en ny svart! hängränna. Hm.

Titta vilken omtänksam utformning vindskivan har fått samt panelens avslutning uppåt. Fasadpanelen i form av lockläkt är dessutom målad med linoljefärg. Bara det!

Det här finns inte på många ställen i hembygden därför blir jag extra glad att över huvud taget finna det någonstans. Det är ju omtänksamhet om sådana här detaljer vi byggnadsvårdare tittar på och vill ha. Jag har föreskrivet stuprör med skarpa böjar på ritningar sedan 80-talet. Då var de tvungen att tillverkas av en plåtslagare för varje projekt. Nu kan de köpas färdiga.

Det är alltför lätt att "älska" ett hus med själ  till döds: byta fönster, byta avvattningssystem, byta kulör till något som inte passar ålder och hustyp, byta färgtyp, byta ytterdörr, byta takmaterial. Det finns oerhört många sådana exempel.

Sen ska tilläggas att vanligast vid sekelskiftet och innan dess var att inte använda avvattning från taket över huvud taget. Regnet droppade ner på marken från den väl tilltagna takfoten / takskägget. Med en rejäl stenfot och gräs fram till den blir det inga stänk på fasaden. Så är det på morfars hus. Inga hängrännor och inga stuprör har någonsin funnits på det huset - den balansen ska jag inte rubba då den fungerat i etthundra år. Många väljer att sätta avvattningssystem på äldre hus utan urskiljning. Det kan då hända att marken rubbas och på de ställen där vattnet tas ner (ofta vid de 4 knutarna) blir det vattensjukt och grundstenarna ger med sig. Då har man verkligen skapat sig ett problem.
.
.

4 kommentarer:

 1. Du är "huslig" du som vårdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du leker med ord du Tove :-)

   Radera
 2. Hej Viola!
  Ställer min fråga här för jag hittade inget annat inlägg som passade bättre.
  Det gäller ommålning av trapphuset i vårt hyreshus från 1954.
  Tidigare beskrev jag hur fint det var med Kolmården-marmor.
  Såg i grannuppgången där det nästan var färdigmålat men usch...så trist. Blir ledsen om man ska se det där år ut o år in.
  Du ska se vad de, de senaste åren tyvärr ändrat till "modernare". Ingen har protesterat.
  Vitt och snett grått parti under ledstången.
  I någon var det ungefär mintgrönt på väggen vid dörrar.
  Nu är t o m det redan sen flera år beiga o "mossgröna" med typ stänkmålning finare.

  Finns det någon bok eller annanstans man kan se fina exempel på trapphusrenoveringar??? Man kan visa snabbt innan det är försent.
  Hälsningar,
  Mari i Skellefteå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mari, jag har mejlat ett svar till dig! Hoppas det kom fram. Men du ska veta att det inte finns mycket skrivet om byggnadsvård i folkhemmets flerbostadshus.

   Radera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)