13 april 2012

Avstjälpningsplats

Den här skylten finns vid en gammal dansbana i ett fritidshusområde i mellansverige.
Jag tycker mig se en tydlig skillnad mellan norr och söder här i landet. Jag har inte sett en sådan här privat skylt i min nordliga hemkommun. Vilken styrelse skulle sätta upp en liknande? Kanske har jag tittat efter dåligt???

Ibland tänker jag att "Norrland" kan ses som en enda stor avstjälpningsplats. Arealerna är stora, långt mellan människorna och de bebodda platserna. Och att norrlänningarna inte har något emot det, åtminstone inte bortom en radie av någon mil utanför en stad. Man bryr sig helt enkelt inte? Eller saknar skönhetssinne? Stadsborna i de norrländska städerna är till en del inflyttade sörlänningar och de är därför lite mer noga med hur närhetens landskap ser ut. Är teorin riktig? Undersökning av kultur- och mentalitetsskillnad mellan norra, södra och mellersta delen av landet pågår. Att den finns är självklart solklart. Skriverierna här blir en del av detta undersökande :-)

Jag ogillar ordet Norrland och norrlänningar - för det är ett sådant stort geografiskt område som trots allt innehåller skilda kulturer. Men jag använder det när jag inte är överens med den landsända som fött mig :-)
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag tycker att texten uttrycker att "här är det en avstjälpningsplats, men det är ingen som har tillåtit den, så tala tyst om det här"

  TYP, för om det inte är meningen att stjälpa saker där kan det ju inte vara en avstjälpningsplats...

  SvaraRadera
 2. Javisst, någon har ansett sig kunna stjälpa av skräp där och gjort det. Men i samma veva har andra sagt till om att här är ingen avstjälpningsplats, sluta med detta! Någon, "styrelsen", har alltså tagit itu med saken och inte låtit den bero.

  Så går det inte till i min hembygd, inte ens om någon stjälper av skrot på annans mark. Det får bero. Varför? Rädsla? Okunnighet? Snällhet (som blir till dumhet)? Man bryr sig inte, ids inte ta itu med saken? Det finns ju så mycken natur här.

  SvaraRadera
 3. Jag gillar ordning och reda, men så är jag ju också från Nacka utanför Stockholm ;)

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)