12 september 2016

Salem-kapellet

Det här är ett vykort med gamla Salemkapellet i Mo. En byggnad jag aldrig sett i verkligheten. Inte heller har jag sett folkskolan, en träbyggnad som stod mitt över vägen. Kapellet revs och på samma plats byggdes detta...

...som är dagens baptistkapell i Mo, Salem. Man ville ju följa med sin tid. För några år sedan byttes det röda lerteglet på taket ut mot svart takpanneimiterande plåt. Och tro det eller ej - jag gav ett bidrag till bytet vilket gnager i mig ännu. Det känns helt enkelt inte bra. Men det var så här - numera är kapellet, där det fortfarande firas gudstjänster, även samlingslokal i byn. Och här framför firar bygdens byar gemensamt valborgsmässoafton numera. Efter brasan knallade man ner i bottenvåningen för att dricka kaffe med dopp. Betalningen för fikat lades i en korg där det stod att pengarna skulle gå till omläggningen av taket. Plåt i tegelimitation skulle det bli. Något alternativ erbjöds inte annat än att låta bli att betala förstås. Hur jag än hade gjort blev det fel. Det var nog bara jag som stod inför detta moraliska dilemma den kvällen.

När jag vidareutbildade mig genom att läsa restaureringskonst på Konsthögskolan kunde jag inte låta bli att vid ett tillfälle förhöra mig med professorn i restaureringskonst om han någon gång hade känt sig som bakåtsträvare. De kvalificerade restaureringsprojekt som engagerade honom handlade om att värna det byggda  kulturarvet, om att bevara. Frågan kom sig av att jag rätt ofta, i de icke-akademiska bekantskapskretsar jag också umgicks i, förstod att jag ibland betraktades som just en bakåtsträvare och nostalgiker. Ordagrant hur svaret löd minns jag inte. Men utan tvekan kände han sig som en spjutspets in i framtiden med sin kunskap om gamla hus, byggtekniker och viljan att bevara detta till framtidens människor. Han menade att han låg före de eventuella belackarna. Helt klart. Så sant.
.
.

2 kommentarer:

  1. Knepigt det där med restaurering, för det kan ju bli dyrt att vara pietetsfull. Jag ondgör mig ofta på mina promenader, över fula nya fönster, i gamla hus. Men så talade jag med en tjej häromdagen, de hade bytt till treglas, och då fick hon inte längre fönster som öppnas utåt med gångjärn. Nu har jag inte sett hennes fönster, men gissar att det inte är det snyggaste - men för henne var det enda alternativet, prismässigt. Och de var sååå nöjda eftersom huset blev varmare - och fönstren var lättare att putsa...
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan skrivas spaltkilometer om bevarande och byggnadsvård och dess motsats.

      Huvudargumentet för fönsterbyte är ENERGIBESPARING.
      Fönstrens isolerförmåga mäts i u-värde. Lägre u-värde innebär mer energisnålt fönster. Fönster med högt u-värde får ofta problem med permanent kondens. På det kalla glaset uppstår daggpunkten då luftens vattenmolekyler omvandlas från gas till imma. Fönstertillverkarna föreslår förstärkt ventilation. Är detta energilönsamt och vad blir sluträkningen?

      UNDERHÅLLSFRIHET är ett annat argument.
      Finns inga underhållsfria fönster. Bleknande trä och kitt som släpper går att underhålla. Men oxiderande aluminium och spröd pvc är vanskligare att sköta. Alternativet är ofta att byta fönster igen.
      Vattenburen färg samt alkydfärg, som målas i tjocka lager, fördyrar framtida underhåll. Linoljefärg i tunna lager underlättar underhållet.

      Nya fönster är limmade, äldre är skruvade eller pluggade och kan lätt tas isär. Att byta en fönsterdel är lättare då fönstret går att plocka isär.
      Fabrikanterna av moderna fönster lämnar en garanti mot röta, kondens och fukt i 10 år, något enstaka fall i 20 år. De ger inte någon långtidsprognos för den tekniska livslängden.

      Räkneexempel: byte av 10 fönster kostar 68 000 -101 000 kr beroende på modell hos Traryd, Elitfönster och SP snickerier. Energibesparing per år är i reda pengar 2000 – 3000 kr. Återbetalningstid på investeringen är 42-44 år.
      Att behålla de gamla fönstren kostar 0 kr/år. De nya fönstren kostar 3500 – 4500 kr/år. Kostnaden är således högre än energibesparingen. Installeras dessutom ventilation blir skillnaden än större.
      Läs Gård & torp nr 4/2016 ” Är fönsterbyten lönsamma?”

      Att fönster byts beror även på reklamens makt. Hur många nappar inte på erbjudanden i ”Vi i villa”? Dessutom vill vi inte verka fattiga. Alla vet att fönsterbyten kostar och byter man visar det på att man är stadd vid kassa. Och man vill ju följa med den så kallade utvecklingen, inte verka omodern. Sådana är vi människor ;-)

      Radera

Tyck till om du vill...