1 maj 2010

Tradition är inte bakåtsträvan

"Att känna till traditionen – alla de beprövade kombinationerna – behöver heller inte innebära att man sitter stenhårt fast i konventionerna."
Det kan faktiskt vara tvärtom. Som kännare av traditioner har man ett stort förråd att ösa ur och nyskapande blir lätt. Originalitet innebär inte att man måste ha okunnighet om traditioner, vara ett oskrivet blad.

Det kursiverade stycket här ovan är taget ur en recension av Mathias Dahlgrens nya bok Det naturliga köket skriven av Mats-Eric Nilsson i SvD den 30/4 2010.

Mathias Dahlgren är som bekant välrenommerad krögare med norrländskt ursprung och driver restaurang på Grand Hôtel i Stockholm. Grands Matsal har två stjärnor i Guide Michelin. Hör här igen: Att känna till traditionen – alla de beprövade kombinationerna – behöver heller inte innebära att man sitter stenhårt fast i konventionerna.

Det där citatet kan appliceras på så många områden i livet vi kommer i kontakt med, t.ex. modeskapande, trädgårdsanläggande, mekanik, författarskap, design, skogsvård... För min del ligger byggnadsvård och landskapsvård nära till hands. Men för bra resultat behövs också nyfikenhet och lekfullhet, ett sökande...

Att känna till traditioner är absolut inte bakåtsträvan. Det är att vara framsynt!

1 kommentar:

  1. Så sant som det är sagt, tänk om politikerna hade samma insikt som kocken.

    SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)