24 maj 2010

Varumärken som format mej

Kooperativa Förbundets logotype BlåVitt lanserades på 1970-talet. Olika varor till billigt pris fanns med denna logga. Det viktiga var inte varumärket utan en bra och prisvärd produkt. Allt från toalettpapper till vita bönor i tomatsås. Det var under denna tid som jag flyttade hemifrån. Förstagångshändelser brukar prägla en individ. Att skaffa eget hem och rå över sig själv var nytt - Konsums blåvita fanns där.Muji, den japanska varumärket vars signum är att inte ha tryckt logotype på sina produkter, sägs ha inspirerats av BlåVitt. Jag minns på 90-talets mitt en födelsedagspresent i form av ett slätt, enkelt aluminiumrör som visade sig vara ett pennfodral. Genialiskt. Köpt i London av givaren. Det var min första kontakt med Muji. Här i landet är det numera Åhléns som för Muji-prylar.

Mazettis cacao-ögon är en klassiker. Ögonkakao med ögon fanns sedan seklets början men det var 1956 som Olle Eksell formgav denna starka logga. Den har alltså följt mej genom livet. Fazers behöll ögonen på kakaopaketen då de köpte Mazetti.Slotts-senap från Uppsala. Det jag ångrar väldigt mycket är att jag aldrig hann spara en logotype från Slott-senap, eller en bild på den väldigt vackra senapstuben. Det här är det jag kommer närmast då jag googlar och det är bara en blek fläkt av originalet:

Logotypen var genialisk i färg och form men exakt hur en såg ut kan jag inte rita upp. Tuben var delad på hälften med två färger. Ena halvan var vit. Den andra? Rött, vitt och senapsgult var färgerna och lite förstärkande svart nånstans tror jag. Uppsala företaget såldes till multinationella Unilever någon gång under 1990-talet och en engelsk reklambyrå gjorde allt bajsgulbrunt. En otroligt fall neråt! Ett lågvattenmärke för oss som gillar bra formgivning. Jag minns att tidskriften FORM skrev om detta. 2007 la Unilever ner tillverkningen i Uppsala. Jag minns så väl logotypen på tegelbyggnaden nära järnvägsstationen. Uppsala är den första stad jag lärde känna någorlunda, mina kusiner Maggan, Lasse och Majan fanns ju där nära.

Är det någon som har en senapstub från före 1990-talets början i gömmorna? Haha... men en bild åtminstone? Det vore en höjdare att få se. Minns jag tubens utseende på rätt sätt???

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Har Du tänkt på att ICA nu gör samma sak, snart finns det mesta att köpa som ICA, t ex ICA kattmat,ICA tomatsill, ICA vispgrädde osv. Allt tillverkat av originalföretaget i exakt samma förpackning, bara dekoren skiljer och priset är någon krona lägre. Har märkt att kvaliteten i vissa fall är sämre på ICA-varorna, t ex ABBA tomatsill som i ICA-versionen har mindre och "slamsigare" sillbitar. Nästa steg neråt i kvalitet och pris är varumärket "Euroshopper" som också börjar dyka upp mer och mer på ICA´s hyllor.

  SvaraRadera
 2. Jomen, självklart har jag tänkt på det. Och det gäller numera inte bara ICA utan även Hemköp, Willys m fl kör sina egna produkter märkta med det egna "Hemköp", "Willys" eller...
  Det här innebär att man som konsument inte vart varifrån råvarorna kommer, leverantörer kan bytas när som helst.

  Kooperativa Förbundet var dock först. Och jag vill gärna tro att tanken bakom inte endast var vinstmaximering som nu, utan att ge bra men oglamorösa prisvärda till konsumenterna.

  Nu för tiden är det ju även "slagsmål" om vilket mejeri som ska få leverera mjölkprodukter till livsmedelshandeln. Första diskussionen jag minns var när då nyetablerade Lidl ville sälja tysk mjölk i Sverige.

  Visst har jag viss koll Rune, jag är gammal Mudimusare...

  SvaraRadera
 3. Kolla här, vad en museivän på facebook sa när jag länkade din blogg från museets sida:

  Fredrik Jokijärvi:
  Finns en bok om slotts senap på Tradera. Köp nu för 65 pix. Slotts senap företags historia forselius heter den. Där borde det finnas bilder.

  Där ser man!

  SvaraRadera
 4. Jag överväger ditt utmärkta tips. Tack!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...