9 mars 2011

Fina 50-talsdetaljer

Nu ska jag visa foton på Vallens vackraste flerfamiljshus enligt mej. Bildena vill visa att det är detaljerna som gör det! Det ligger i korsningen Nygatan och Kyrkogatan och inrymmer lägenheter på våning två och tre samt apotek och andra verksamheter i bottenvåningen. Bottenvåningen är starkt ombyggd mot gatan och ingår inte i det jag kallar "Vallens vackraste byggnad".
Ädelputs på fasaderna i två kulörer förutom en ljus kulör kring fönstren. Vita fönster med röda alternativt blå bågar. Omtänksamma detaljer som gör DET!
Några fönster har en lågt sittande tvärpost och lägre bröstning, alltså kortare avstånd mellan golv och fönsterbänk inne i lägenheten. Luftigt och ljust! Stuprör av exklusiv koppar!!! I hörnet där nere skymtar trapetskorrugerad plåt från Apotekets osköna ombyggnad.
 
Trappsteg av granit. Och det är blocksteg , inte betong som klätts med tunna granitplattor! Gediget, fint, tjusigt, hållbart, lätt att underhålla. Bäst! I graniten är ett snyggt skrapgaller infällt. Original.
Fönsterpartierna är av ek, oljad ek som skruvats med rostfria spårskruvar. Det är grejer det ska ni veta! Titta så omtänksamt hörnstolpen fasats av. Fint! Det här är lätt att tvätta av och olja in.
(Just nu arbetar jag med ett uppdrag där blocksteg av granit används i två stora trappor. Det är verkligen grandiost.)
MEN - dörrarna är utbytta mot i mitt tycke förhatliga bruneloxerade aluminiumpartier, så vanliga på 1970- och 80-talen, ja kanske ännu längre fram på vissa platser. Trenden idag är att metalldörrarna byts ut igen av städernas förutseende och sköhetsälskande fastighetsägare till nya ekdörrar med de vackra tryckplattor och draghandtag som var vanliga och som fortfarande tillverkas. Det ger fastigheten högre värde och ger stor kvaliteshöjning åt boende och butiksägare. Här finns fönstret ovanför aluminiumdörren fortfarande original i ekkarm.

Se så urtjusigt med glas över hörn i skyltfönstret. Japp! Här höll tidningens lokalredaktionen till en gång i tiden för länge sen. Nu finns ingen lokalredaktion kvar dära Vall´n. Perfekt lokal för ett arkitektkontor ;-)
Ädelputs är otroligt hållbar och stark. Detta är originalputsen och man ser de typiskt blänkande glimmerkornen i putsytan. Putsen är genomfärgad i gult och rosa. Tjusigt tycker jag.
Balkonger i original från byggtiden! Plattstål som överliggare, inga runda blanka alumniniumrör här inte (så brukar det se ut efter ombyggnad.) Tjusig öppning i mitten med smidesjärn av fyrkantstål i 50-talsstuk. OCH - de smalt sinuskorrugerade originalplåten på balkongfronterna är kvar.  Tjusigt säger jag än en gång! Allt detta är så ofta bortbytt mot något opassande och billigt.
MEN - vad har skett här? En dörr har tagits upp på gaveln mot gården. OK, det måste fastighetsägaren ju få göra om bygglov getts (och det går nog ganska lätt att få dära Vall´n). Tyvärr har en vitmålad glasad dörr använts som inte passar in i den här typen av arkitektur. Vad värre är - ett stort skärmtak omgärdat av låg 70-tals staket med fjuttig grind har byggts vid den nya entrén. Och fasaden mot gatan har täppts till med BEIGEA skivor. Nä, detta hade kunnat göras elegantare och ge mindre intryck av hemmabygge utan att bli dyrare. Ogenomtänkt och icke-ifrågasättande!
Gaveln mot gatan har som tur var inte fått ny dörr men väl nytt fasadmaterial av BEIGEA skivor då apoteket ville modernisera på 80-talet. Nä, inte så bra tycker jag men granitpilastrarna finns i alla fall kvar. Fasaden är inte svår att återställa till ursprunglig skönhet om så önskas. Fönstren har bytts till sådan klädda  med bruneloxerad aluminium och kan väl sitta kvar här.
Här ser man att Apotektets fönster på långsidan mot  Kyrkgatan misstämmer med husets arkitektur i övrigt. Tja, inte är det stiligt.
Den vitputsade kyrkan från 1400-talet med tjärat spåntak syns i fonden.
Den bevarade delen med ek i fönster finns kvar mellan Apoteket i hörnet och Studiefrämjandets nuvarande lokaler. Längs hela fasaden har ett skärmtak byggts av någon anledning.
 Jag tycker skillnaden är himmelsvid till ursprungets fördel. Det är detta som kan kallas förändringens tyranni.
Fortfarande är gårdssidan och våningarna 2 och 3 jättefina!!! Titta lite extra när ni passerar nästa gång ni som beöker Vall´n.
I det här lilla samhället/kommuncentrat kunde man fortfarande på 1950- och 60-talet bygga vackert... Det här är verkligen värt att vårda.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

 1. Sån't som man blir glad av - men jag har insett att det finns alltför många människor som inte bryr sig ett smack om hur det ser ut.
  När vi flyttade in i vårt gamla hus, byggt senare hälften av 1800-talet, förutsatte färghandlaren att vi skulle byta till perpektivfönster!
  Margaretha

  SvaraRadera
 2. Vilket himla fint skick huset verkar vara i, trots de otroligt fula förändringarna. Huset skulle ju lika gärna kunna vara klätt helt och hållet i aluminium, med fönstergluggar som djupa hål. Jag brukar ofta fantisera om hur sådana hus en gång sett ut.
  Ädelputsen, är det kalk eller vad består sådan puts av?

  SvaraRadera
 3. Jag har också en förkärlek för dessa hus och visst är de åsidosatta. Arkitekturen kanske inte är så spännande men detaljarbetet brukar vara fantastiskt. Jag skrev faktiskt en liknande post förra sommaren. http://www.scribo.se/det-finns-dorrar-och-sa-finns-det-dorrar

  De där brunmålade aluminiumdörrarna är gräsliga och har snart tagit över helt.

  SvaraRadera
 4. Jag uppfattar det som att vi som bryr oss om hur det ser ut är en miniminoritet. Tyvärr! Byggvaruhandelns inflytande är enormt - produktionshjulen måste rulla... Heja ni mina minoritetsvänner!!!

  Ädelputs är genomfärgad kalkcementputs (KC)med marmorkross eller glimmer inblandad. Enormt hållbart och tåligt, men omfärgning vid försvinner det vackra glimmerblänket.

  Scribo - fint inlägg om dessa vackra entrédörrar du har gjort. Det trevliga är att flera av beslagen/hadtagen fortfarande finns i produktion. Jippie!

  SvaraRadera
 5. Ädelputs, bröstning, trapetskorrugerad och sinuskorrugerad plåt, blocksteg... Någonting säger mig att du jobbar i branchen. :-) Fint inlägg!

  SvaraRadera
 6. Visuell miljöförstöring...

  SvaraRadera
 7. hej Ninna, du är en ny bekantskap här på bloggen . Trevligt!
  Jag antar att du menar det som förändrats som visuell miljöförstöring. För att vara på Vallen och i min hemkommun är huset ovanligt välbehållet...

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...