11 mars 2011

Torka tvätt inomhus

Då jag var barn torkade vi tvättade mindre plagg inomhus på vintern. Det skedde på ställningar vid elementen. Stora saker torkades på klädstreck i ett av uthusen, ingen tvättstuga fanns och absolut inget elektriskt torkskåp.
På det här fotot, där jag och nallen försöker somna i lillrumme, syns en ställning utformad av rundstavar och järntråd i bakgrunden. Den kan mycket väl vara hemmagjord.
Den ersattes efter inte så lång tid av den här ställningen av plastbelagda järntrådar. Vi har kvar båda två fortfarande och den ena används men utan klädnypor. Bilden är från Vi Husmödrar från 1953. Kamflänsradiatorerna för vattenburen värme finns också de kvar.
Då jag var liten satt jag och plockade ihop den torra tvätten från ställningen har mamma berättat. Jag minns det inte själv, det var innan jag kunde gå vilket jag lärde mej förhållandevis sent har jag läst mej till i hushållets loggbok. Antagligen plockade jag ihop plaggen och tygblöjorna för att jag tyckte det såg oordningsamt ut, den lilla pedanten i mej var i farten. Men så fort mamma nuddade locket på pressglasskålen med karameller i vardagsrummet kom jag krypande i hast, för jag visste att ljudet innebar att godis fanns till hands. Ljudet är lika välkänt vackert än idag. Det går inte att smygäta godis från den skålen inte...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...