28 mars 2011

Mitt hjärta rymmer många kor

En Stockholmsweekend. Massor med bra inplanerade saker att göra. Men på lördageftermiddag fanns ett hål i schemat och då fann maken på att vi skulle gå på bio. Han känner till min bless för kor.

Han föreslog "Ko-kvinnorna" av Peter Gerdehag och Tell Aulin som gick på Zita på Birger Jarlsgatan. Filmen är inspelad i Sibbalt, Halland. Handmjölkning är mer sällsynt än havsörnar och pilgrimsfalkar idag faktiskt. Men för 50-60 år sen såg det ut så här på en halv miljon ställen i Sverige.
Den här filmen är beklaglig, delvis vacker, oromantiserad, beklämmande. Både riktigt stor olust och igenkännandets glädje hann fara genom kroppen ett antal gånger. Så här gick det inte till i min barndom.

Filmen tog nittiofyra minuter av mitt liv och de var inte bortkastade. Se här en liten trailer.

Filmen Hästmannen av samma Gerdehag och Aulin har jag sett två gånger. Gerdehag har en förmåga att i film hitta udda personligheter. För övrigt har han fotograferat vackerboken Bygden där vinden vände. Skrev gjorde Mårten Aronsson. Hela boken är en kärleksförklaring till det levande och vackra småbrutna småländska landskapet.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

 1. Jag har ser fram emot att se den filmen!
  Den typen av dokumentärer är alltid bra, en favorit är Gubben i stugan.

  SvaraRadera
 2. Hej Mariebergs Marga! Jag var helt oförberedd på den här filmens innehåll - förutom kor och kvinnor. Den var omtumlande.

  Gubben i stugan har vi inspelad på video - en lugn och stillsam sak att se om då och då så länge den gamla tekniken fungerar.

  SvaraRadera
 3. Ojoj, denna måste jag se. Tack för tipset.

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...