17 mars 2011

Mura en bakugn

Det här gör mej själaglad! En ny bok kommer ut om hur man murar en bakugn, Bakugnsboken. Vi lever i bagarstugornas förlovade land. Fortfarande finns många gamla kvar som inte används.

Bakugnsboken är en bok om hur du murar din egen bakugn. Den är en handgriplig guide till hur man murar en västerbottnisk bakugn, hela vägen från den första stenen till den första tunnbrödstöpan. Muraren Bo Dahlgren är den som håller i brukssleven och delar med sig av hela sitt gedigna yrkeskunnande. Fredrik Petrusson står för dokumentationen och sammanställningen.

Som instruktionsbok är Bakugnsboken helt unik i sitt slag. Något liknade har aldrig tidigare gjorts. Men den går precis lika bra att läsa som en lustfylld och bildrik hyllning till bakugnen, bagarstugan, brödet och hela den västerbottniska matkulturen.

De sju kapitlen är indelade enligt följande:
1. inledning
2. kort historik
3. intervju med murarmästare Bo Dahlgren
4. verktyg
5. ritningar
6. bygginstruktion, steg för steg
7. recept

Hoppas innerligt att detta spiller över på min bygd.
I grannbyn höll en på att rivas för några år sen då ägaren bara tyckte den var till besvär. Av någon anledning ändrade sig Lennart till sist. Bröjstun står kvar men bakugnen, med järnhäll från Olofsfors bruk, går inte att elda i. Än.
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , ,

6 kommentarer:

 1. Kärleksförklaring till en bagarstuga:

  Älskade bagarstuga, vem vore jag utan dig? Aldrig så rik som efter en dag i din varma famn. Du har gett mig visdom och vänner, så många rika stunder. Jag längtar tills nästa gång vi ses.

  SvaraRadera
 2. Jättefint! Jättetack, Anki!

  SvaraRadera
 3. Åh, tack för tipset! jag vill också ha en! Men då måste jag nog bygga ett hus till den, trots att gården har 9hus finns det inget som en bakugn kan passa i. :)

  SvaraRadera
 4. Javisst, SaraMay, vore det toppen med en bakugn. Ditt nästa projekt blir kanske det tionde huset på gården - en fin liten bagarstuga.

  På 30- och 40-talen revs många gamla traditionella bostadshus här i trakten jämte några bagarstugor. Men då nya bostadshus uppfördes byggdes de med källare där en rejäl bakugn rymdes!

  SvaraRadera
 5. Hej !
  Din blogg är "Världens Bästa" !!!

  Jasminplantorna står här, skickar dem när våren o värmen tillåter.
  Mari C

  SvaraRadera
 6. Hej Mari, jag rodnar och tackar så mycket!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...