13 april 2011

Manchettknappar

Jo, i gömman dväljs manchettknappar. Min fars. Själv minns jag knappt att han hade skjortor med manchettknappar.
Manchettknappsgömman i den magiska asken.

De här tycker jag är de allra vackraste och förmodligen de yngsta. Stilrent 60-tal. De här minns jag faktiskt att han använde. Se vilken stiligt form och färg. Med ett tryck på lillknappen på den ena öppnas de.
Här syns en knapp av vardera i samlingen, alla olika varianter är med från den enklaste med två hopsydda små vita 4-hålsknappar till den mer intrikata 60-talsmojen. Jomen, det här gillar jag att titta till. Stilhistoria inom ett snävt område.

Faktiskt tycker jag det här är intressant att spara, särskilt som jag vet hur pappa sparade enkla föremål efter sin far, min farfar. Det ger mej trots allt något slags förhållande till farfar som jag aldrig träffat och därför inte har något minne av. Han dog innan jag föddes.

Och här är gömman igen. Som en sluten mussla gömmer den sitt enkla innehåll... med en enkel tryckning öppnar den sig. Simsalabim!

I tidskriften Hemslöjden såg jag för några år sedan en beskrivning på hur en sådan här tygask tillverkas. Men tro att jag hittar beskrivningen då jag bläddrar och bläddrar igenom årgångar...nej. På nätet hittar jag efter kort letande följande beskrivning på hur man gör en gömma av tyg och kartong: http://talamodspasen.blogspot.com/2010/03/sy-en-ask.html  (Men min gulvita har ungefär samma längd som bredd.)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Hittade hit och fastnade genast! Hit kommer jag fler gånger!

  SvaraRadera
 2. Hej Anna, Du är väldigt välkommen hit till mitt enkla hus. Att Du är norrbottning gör inte saken sämre...

  SvaraRadera
 3. Så himla många manchettknappar!!!

  Du hade en bild på en 50-tals-smärtingväska, du vet en sådan där lite avlång som alla gubbar hade förr, med blixtlås upptill och något läderartat netill som botten och så två handtag... jag kan inte hitta bilden... har du någon aning själv var den kan finnas?
  Jag ska försöka sy en liknande väska... men nu verkar det stört omöjligt att få se hur de såg ut!

  SvaraRadera
 4. Hej Gerda-Thyra!
  Jag kan bara påminna mej bilden idet här inlägget - http://morfarshus.blogspot.com/2009/07/upprepning-ar-all-kunskaps-moder.html

  Men den är långt ifrån tydlig. Jag köpte en ny blå smärtingväska då man genom Bullens pilsnerkorv för några år sedan kunde köpa en med Bullens reklam på. om du googlar "Bullens korv" hittar du en tydlig bild.

  SvaraRadera
 5. Gerda-Thyra!
  Den här bilden tänkte Du förstås på - http://morfarshus.blogspot.com/2010/09/nylonrocken-charmeuse.html

  SvaraRadera
 6. Ja, SÅ ser den ut, ja... ska testa att sy något liknande... vi får väl se hur det blir!
  Men du, Bullens väska var ju jättehäftig! En sådan skulle man ju ha!!!

  SvaraRadera

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)