7 april 2011

Konken

Masonite-fabriken i Rundvik begärd i konkurs. Vi får se vad som händer, kanske går en epok i graven efter så där 80 år. Träfiberskivor är inte speciellt inne just nu.


Går inte företaget att rekonstruera kanske träfiberskivor av märket Masonite blir framtidens material att byggnadsvårda och bevara. Jag har ett Masonite-kök som jag är väldigt glad över som ni förstått. Tjoho!

Åsså finns en hel del föremål av just Masonite, förmål som många antagligen inte sparat på. En kanot, klädgalgar, skrin, bricka...  från Masonite-bältet!

Jag har även minne från ett sommarjobb som brandvakt på Masonite-fabriken sommaren efter gymnasiet, ett jobb som sen övergick i några månader med städning på fabriksgolvet. Ofta stannade jag till och tittade på processen. Det pyste och ångade vid pressarna och det bildades brunt damm som skulle bort. Jag sopade och resultatet syntes genast om det än var lika dammigt dagen därpå. Det luktade så gott. Fick även inblick i tillverkningen och det har varit av godo. Minns de stora pressarna och pater-noster-verket. Stämningen i fabriken minns jag som god men jag nuddade förstås bara ytan under den korta tid jag var där. Efter nyåret började jag på ritkontoret hos Hägglunds i Gullänget, Örnsköldsvik. Där gjorde jag maskinritningar av enklare slag, en ganska bra förberedelse för Kungliga Tekniska Högskolan där jag började samma år.

.

4 kommentarer:

 1. Min ena morbror byggde ett dockskåp till mig av masonite därifrån och min andra morbror byggde mig en lekstugehörna av masonitskivorna utanför mormors hus!

  SvaraRadera
 2. Undrar just om ditt dockskåp finns kvar? Du och kompisarna hade nog väldigt trevligt med de där små masonitehusen.

  Jag låg som bäbis i en röd sparklåda av masonite under sparkturerna om vintern. jag har sett den men den är numera borta. Saknar den.

  SvaraRadera
 3. Klart dockskåpet finns kvar!!!
  En av mina allra käraste ägodelar!Jag har lekt jättemycket med det och mina barn har också lekt med det när de var små! Tyvärr lekte mina pojkar sönder möblerna och 50-tals-köksinredningen... men sånt är livet och de hade kul så jag kan liksom inte sörja... ska inreda det på nytt någon gång i framtiden, kanske när jag blir pensionär eller nåt åt det hållet!

  SvaraRadera
 4. Gerda-Thyra - jättekul att höra!!!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...