26 juli 2012

Inomhusjobb

Här ifrån gården hörs emellanåt hammarslag, motorsågsoväsen och lite yxhugg. Ur lagårdsporten bärs ruttna bjälkar och skyfflas jord. Här pågår byggnadsvård. Fortsatt byggnadsvård. Långsam byggnadsvård.
Stolpar rätas upp. Domkraft är en bra hjälp. Knak i konstruktionen och takskägget blir horisontellt.
Nya golvbjälkar vägs in.
Före: golvbräder borttagna i ena halvan och golvbjälkarna frilagda. I denna halva krävdes ingen bortskyffling av jord vilket krävdes i den andra. Trots att golvbjälkarna här var i förhållandevis gott skick byter vi samtliga. I andra facket var tillståndet ohållbart om man säger så. Mellan upplagsstenarna och bjälkarna ligger på bilden björknäver. Det har fyllt sin funktion med den äran men tyvärr har vi ingen ny näver att lägga dit igen. Jag ringde i maj för att förhöra mej om näverleverans ännu längre norrut ifrån, men företagets näverlager var slut för säsongen och fylls på först i augusti. Så det får bli ytpapp för tak istället. Inte lika kul men lika kapillärbrytande.

I vanliga fall brukar jag vara noggrann att tala om ifall det är trådspik eller klippspik som dras ur och vad som används igen. Eller om brädfodringen är ramsågad eller cirkelsågad, har vankanter eller är sågad jämnbred. För övrigt kan en del av detta ses på bilderna. Det är viktigt inom byggnadsvården. Kvalitérna skiljer sig åt. Men då detta inte är en utpräglad byggnadsvårdsblogg bryr jag mig inte åt att betunga er med detta.
Det här är ladugårdsritningen från omkring 1913.

Jag förmodar att det är folkskollärare Sandgren som åtagit sig uppdraget med att rita en lagård åt morfar. Papper och tuschstift är detsamma som till ritningen av bostadshuset som denne Sandgren signerat. Det är den del som jag markerat med ett rött kryss som golvet åtgärdas i detta år. Ladugården byggdes ut för drygt 60 år sen, detta är delvis markerat med vitt. Det är oerhört trevligt att komma i närkontakt med morfars konstruktion, se huggen efter hans yxa. Att inspektera och förstå konstruktionen nu när den blivit blottlagd och rita av den, inse vad som är draget och vad som är tryckt.

Här i ladugårdsporten fortsätter vi med träbjälkar och trägolv. Ingen betong gjuts här inte. I min profession har jag har sett så många lösningar i trähus, där betong ansetts vara räddningen men istället skadat träet på ganska kort tid. Hur som helst har vi gjort nya förstötar idag - bland mycket annat :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Vi fick häromdagen besök av en kille från grannbyn som utbildat sig till byggnadsvårdssnickare med gamla fönster som specialitet. Han undersökte möjligheterna att starta eget i branschen och var väldigt tydlig med att han inte ville vara en "vanlig" snickare. Kanske du har jobb åt honom?

    SvaraRadera
  2. Ja, nog kan det bli behov av en duktig finsnickare framöver alltid!

    SvaraRadera
  3. Jag vet inte om du har facebook, men OM du har det kan du kolla på sidan "Steen´s fönster & byggnadsvård". Det är killen från grannbyn som nu tagit steget och startat eget. Han har varit hit idag igen för att han ska reparera dom gamla fönsterbågarna till ny-gamla stallet och ev. nytillverka en fönsterdörr åt oss.

    SvaraRadera
  4. Den facebbok-sidan är öppen för alla så alla kan se den. Det är bara att googla på namnet så finner man den.
    Ska absolut blogga om den fönsterhantverkaren framöver.
    Tack för tips Pentamom!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...