12 april 2015

Hemmansägare

Jag fick en fråga från en god vän som är stadsbo: Vad är en hemmansägare egentligen?

Hemmansägare är en bonde/markägare/fastighetsägare som äger sin egen gård och jordbruksmark och/eller skogsmark därtill, och som sådan räknades han eller hon förr som skattebonde. Jämför med arrendator, torpare, soldater, båtsmän och statare som inte ägde den mark de brukade. De ingick inte i byalaget, hade ingen talan när byns framtid diskuterades bland bönderna.

Lilla uppslagsboken, utgiven 1965, förklarar hemman så här:
en äldre kameral beteckning för jordbruksfastighet, som på grund av förmåga att bära skatt och andra pålagor satts i *mantal, i motsats till bland annat lägenhet. Huvuddelen av landets jordbruksfastigheter utgöres alltjämt av hemman eller hemmansdelar (1/16 mantal etc).

* Mantal = äldre skatteenhet i Sverige, ursprungligen angivande en fastighets förmåga att bereda bärgning åt en familj och därmed att utgöra självständigt skatteobjekt. På 1600-talet fick mantal betydelsen av "hemmantal" eller "byamål", dvs. en enhet, angivande ett hemmans storlek i kameralt hänseende (t ex. 1 mantal, 1/8 mantal) och därmed dess delaktighet i byns gemensamma tillgångar (byallmänningar etc.). I våra dagar är mantal huvudsakligen ett mått på en fastighets andel i bysamfällighet. HÄR finns också en förklaring av mantalsbegreppet.

Frank i danska tv-serien 100% bonde eller Bonderøven.

Hemmansägare är en person som äger en jordbruksfastighet som består av ett visst mantal beroende av storlek. En hemmansägare är delägare i byns gemensamma mark och vatten och har rösträtt på årsmötet/stämman. Som hemmansägare äger jag en fastighet med tillhörande åkermark och skogsmark. Till gården hör ett antal byggnader avsedda för näringen. För mig är det både en glädje och vedermöda att vara hemmansägare, att äga och förvalta den mark som mina anfäder före mig brukat. Då, när det fanns fysiska telefonkataloger, såg jag till att min titel där var just hemmansägare. Som en blinkning till föregångarna.

Som jag uppfattar det idag används benämningen hemmansägare, om den över huvud taget nämns, huvudsakligen i norra Sverige. Men flanerar man runt på kyrkogårdar, som jag brukar göra, finner man titeln hemmansegare på gamla gravvårdar vid landsortskyrkorna långt ner i södra delen av landet.
Fotot av denna gravvård är hämtad från den gravstensinventering som Tavelsjö Hembygdsförening utfört.
Tavelsjö ligger i Västerbottens län.

En passus: Den ende bloggare jag för övrigt känner till som också kallar sig hemmansägare är "Rävjägarn". Han blev med hemman i Norrbotten 2012.

Lyssna eller läs på Släktband i P1 om Torpare, hemmansägare och statare. Statare har inte funnit här i norr där ingen adel funnits, i mina nuvarande hemtrakter var statarsystemet utbrett. Det upphörde först 1945.
.
.

4 kommentarer:

  1. Eller? Jag hade fått för mig att hemmansägare var en som ägde del i samfälligheten. Alltså synonymt med "byaman". Om du har rätt är det ju en glad överaskning. Vi äger en jordbruksfastighet men är inte med i samfälligheten. I så fall lovar jag att börja använda titeln så vi är tre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Albin, jag var inte tydlig eller komplett i inlägget. Jag komletterar med mantal i inlägget. En hemmansägare har genom sitt ägande ett visst mantal och därmed en del i mark och vatten som samfälligheten gemensamt äger och då även rösträtt i föreningen. Det gemensamma kan ägas genom föreningsförvaltning eller delägarförvaltning.

      Är er fastighet taxerad som jordbruksfastighet? Om den är det finns något mellanläge som jag inte har juridisk kompetens att förklara. En jordlägenhet? En jordbruksfastighet ska kunna ge bärgning åt ägaren, åtminstone med tidigare mått mätt.

      Vanligt har blivit att då en jordbruksfastighet köps, behålls skogsmarken av köparen som styckar av resten som en villatomt, kanske med extra stor tillhörande markbit. Den avstyckade tomten räknas inte som jordbruksfastighet då den inte har mantal och förr i tiden inte hade kunna försörja en hel familj.

      Radera
  2. Jag har läst igenom hela din blogg från nutid och baklänges och nu kommit hit. Mycket intressanta inlägg som ibland anknyter till vår tillvaro, som hemmansägare i Södra Lappland. :-)

    Skickar länken till en av våra tre bloggar. Vi startade bloggarna 2012 och gör uppdateringar nästan varje vecka. https://forsnashemman.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, hemmansägare i Forsnäs!
      Beundransvärt med den självförsörjningsgrad ni har och det arbete ni lägger ner!!!

      Radera

Tyck till om du vill...