23 maj 2016

Fäbodstinta

Och så här går det för den som vill hålla en del av vårt kulturarv, som jag nämnde i förra inlägget, vid liv: läs om utrotningshotad mångfald.

 Smörtillverkning och silning av färskmjölk.
Båda bilderna ovan kommer från Karl-Tövåsens fäbod.

Fäbodlivet saknade elektricitet, allt gjordes för hand. I dagens Sverige kan byråkratin vara svår och hård och omöjliggöra att detta visas upp. Så klart att Sverige rankas lågt då det gäller bevarande av vårt kulturarv. Fäbodar var en viktig del i Nordsveriges jordbrukssystem under lång tid.
*
Även här i byn har vi en fäbod men den är inte levande. Inga originalbyggnader finns kvar här, inga kreatur vistas här sommartid, inga redskap finns här som visar på livet förr men här finns en flaggstång av stål ;-)
Detta är läget i den byggnad som ska föreställa lagårdsbyggnad. Välkommen hit för att förstå hur livet tedde sig här på fäboden (nu var jag ironisk).
Det finns inget försök att visa dåtidens levnadssätt och inte heller byggmetoder. Modernt fogskum har använts helt slentrianmässigt. Att göra studiebesök till "levande" fäbodar skulle kunna ge idéer, eller hur! Och det här är faktiskt ett nutida utflyktsmål, ganska välbesökt tror jag också. Så olika landsändarna förhåller sig till det egna kulturarvet.

Här ett par besök jag gjort till fäbodar i Hälsingland och Dalarna.
.
.

2 kommentarer:

  1. I slutet av 60-talet tältade vi i Åsarna i Jämtland.
    En kväll fick vi höra kulning mellan två kvinnor. Den ena var ganska nära och den andra var längre bort. Vilken känsla att få uppleva detta och campingägaren sa att det var äkta.
    Skogen var ganska tät och vi tältade på en höjd men visst hördes koskällor i den mörka skogen.
    Vi brukar gå till en gammal fäbodvall som finns i Hälsingland som inte finns kvar längre. Man kan se rester av grunder och eldstäder men nog är det en speciell känsla att gå där.
    Mitt på sommaren växer där massor av smultron, det är alldeles rött och det bästa av allt att de är så söta och smakar sommar.
    Caroline

    SvaraRadera
  2. En plats är en plats är en plats... Den kan vara rogivande som ditt smultronställe. Här var det MYCKET länge sedan kor gick på skogen. Koskällorna hänger oanvända eller som prydlig inredningsdetalj.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...