12 maj 2016

Kammarmusik

 
Det var hit vi kom i slutet av kyrkogårdsturen. Biljetter var bokade till en konsert med kammarmusik. Den gjorde oss alls icke besvikna, tvärtom. Det var det en vacker, rolig och värdig avslutning på dagen med musik av Biber, Halvorsen och Mendelssohn.
Jag var väldigt förtjust i närkontakt med den här skapelsen.
Soluret visade rätt tid men normaltid så klart. Knorren där uppepå förstår jag inte vad den vill visa, är inte tillräckligt insatt solursfunktioner. Men helheten är mräkvärdigt vacker.

 
Huvudbyggnaden är ett slott i empirestil. Mittpartiet är i två våningar och tympanongaveln bärs upp av sex kolonner av palladianskt snitt med joniska kapitäl. Byggnaden uppfördes omkring 1810 med den italienske arkitekten Giacomo Quarenghi. Han var  annars var verksam i S:t Petersburg. De envåniga flygelbyggnaderna och parken ritades av Fredrik Blom, den svenske stjärnarkitekten under empiren.

(När den här byggnaden, som ritades av Blom för Karl XIV Johan, skulle rekonstrueras efter en brand var det första uppdraget som nyutexaminerad arkitekt som jag hade förmånen att delta i. Det var väldigt lärorikt och första rent praktiska kontakten med klassicistisk arkitektur. Jag hade sökt mig till ett arkitektkontor som arbetade med restaureringar och på den vägen har det fortsatt.)

Vi hade verkligen tur med vädret under hela denna resa i det gröna.
.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...