11 mars 2012

De mjuka formernas servis

Hemma åt vi vardagsmat på de mjuka formernas servis. Wilhelm Kåge var formgivare vet jag nu, Gustafsbergs porslinsfabrik tillverkade. Det var en servis lite före sin tid då den inte hade någon dekor, det bästa vackra vardagsvara tycker jag. Men servisen fanns med många andra namn, var och en med sitt mönster. Till exempel Grå rand som vi hade några djuptallrikar av. Jag har köpt på mej så många fler senare.

Jag älskar karotterna i olika storlekar med inböjda kanter. Det var en av de första sakerna jag köpte på second hand på 80-talet till mitt eget nya hushåll. Plus eldfasta Gefyr av Stig Lindberg, även den från Gustafsberg. Med inspiration från mammas 50-tals inköp som jag redan då satte högt.

Jag har haft svårt att hitta uppgifter om den vita de mjuka formernas servis. Tallrikarna är svåra att hitta på loppis och Tradera, kanske för att de är omärkta, osignerade och med ganska alldaglig form.

Den första uppsättningen av den här servisen köptes på 50-talet till föräldrarnas hushåll. Under 70-talets början slutade den tillverkas. Precis innan köpte mina föräldrar en kompletterande uppsättning tallrikar. Vill minnas att vi höll familjerådslag omd etta beslut. Porslinet tillverkades i två nyanser vitt, en krämvit och en kritvit. Hur det nu var, var ursprungsuppsättningen krämvit men kompletteringstallrikarna är kritvita. Om det var ett missföstånd i beställningen eller om bara den kritvita tillverkades på 70-talet - det ha jag inte kunnat reda ut. Någon retrobloggare som har svaret?

Ur Vi husmödrar nr 1/1955 hade temat Måltidstrevnad:


Just till den här bilden lyder texten så här:
Vilhelm Kåges ”de mjuka formernas servis” är en exponent för flintporslinet. Här har den plastiska porslinsmassans möjligheter tillvaratagits väl. Alla pjäserna i servisen har mjuka, vackra former och de är samtidigt funktionella. Servisen på bilden heter Grå rand. Några prisexempel: flata och djupa tallrikar 33 :- per duss., tillbringare 1 l 8:-, karott 20 cm 6:50, djup skål 1,4 l 8:-, 2 l 11:-, stekfat 28 cm 7:-, kaffegods 27:- duss., sockersats 7:50. Man kan också få denna servis med annan dekor eller helt odekorerad. Som prisjämförelse kan nämnas att odekorerade tallrikar kostar 18:-.


En servis som passade lika bra på 50-talet som 60 år senare måste man väl verkligen få kalla vacker vardagsvara? Love it!


5 kommentarer:

  1. Hämtat ur Gustavsbergskatalogen 1962: "Servisen WB, " de mjuka formernas servis" har blivit en modern klassiker, använd i 100.000-tals svenska hem. Skapad av Wilhelm Kåge åren 1939-1940 har den genom sin funktionella och samtidigt utomordentligt trivsamma och mjuka form blivit en av de mest kända representanterna för modern svensk vardagsvara. Dekoren Grå ränder i handmålning och cromotryck, som ligger över glasyren, accentuerar genom sin lugna randning och finstämda grå ton servisens mjuka och trivsamma karaktär."

    Detta innebär ju att man först gjorde vita delar som glaserades, sedan la på dekor. Alltså kan enbart vita ha sålts direkt, men då utan namn.

    Modellen kom alltså 1939. Modellen heter ju WB (vilket nog betyder Wilhems andra servis om han inte gjort någon med enkla beteckningar). Han har även gjort modeller som börjar på K (Kåge).
    Om man jämför med Stig Lindbergs första servis så heter den heter LA (Lindbergs första) osv. När L:en tog slut började han använda S istället :-)

    SvaraRadera
  2. Aha Herr Movarp, servisen heter WB. Då är det detta jag ska leta efter för eventuell komplettering. Tack!

    Hur som helst har jag flata och djupa tallrikar både i krämvitt och kritvitt. Assietter, såssnipa, karotter osv inköpta på 50-talet är krämvita, offwhite. De andra är 70-tal för jag minns att vi blev förvånade och kanske lite besvikna att tallrikarna misstämmer i kulör.

    Dekoren på Grå rand märks att den ligger utanpå för den tar stryk med tiden, den ska nog inte maskindiskas.

    Nu fick jag lära något nytt om namngivning och att man kan uttyda vilken servis i ordningen man har i sin hand. Det innebär att Colorado LA är Lindbergs först formgivna servis. Tack än en gång Herr Movarp!!!

    SvaraRadera
  3. Det var så lite så :-) LA-servisen formgavs 1944, men sattes i produktion först på 50-talet!

    SvaraRadera
  4. Jag har säkert sagt det förr, men min morfars syster jobbade på Gustavsbergsfabriken så släktens skåp vimlar av olika serviser, vaser, prydnadsfigurer mm därifrån och självklart älskar jag dem alla!

    SvaraRadera
  5. Herr Movarp, tack för ännu mer bra info om LA!

    Anna, lyckostar är vi som har härligt porslin, gångbart än idag!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...