2 augusti 2012

Lite falurödfärg gör susen

Sista etappen lagårdsmålning avslutades idag. Mittpartiet på östra väggen är nymålat med röd slamfärg från Falu koppargruva. Det var årets målningsbeting som kunde genomföras utan regnstänk. En fasad om året är väl ok beting. Det här hände 2009. Västgaveln 2010. Norrgaveln 2011. Varför förta sig? Slamfärg är verkligen den enklaste av färger. Jag borstade inte ens av brädorna innan jag strök på ny färg. Slamfärg åldras vackert, inga sprickor, inga flagor, ja ingenting besvärligt att ta bort. Färgen bara "domnar bort" mer och mer för varje år tills man eventuellt stryker på ny färg. Världens enklaste. Färgen från Falu koppargruva kommer dessutom från ett världsarv. Kan väl inte vara fel!

Igår gjorde vi ett uppehåll i semesterarbetena på fastigheten och begav oss lite söderut för inhämtande av inspiration från likasinnade. Den här kommunen har inte mycket att ge i det fallet ;-) Vi kom tillbaka glada i hågen efter att ha sett positiv landsbygdsutveckling och träffat människor som samarbetar för bygdens bästa, för sina medmänniskor och för djur och natur. Ur olika sociala skikt. Häftigt.
 

 

Bakom den röda fasaden döljer sig ett trärent inre med vackra grånade bräder, de flesta från morfars tid. Delar av golvet är kvar att lägga tillbaka, den del av hölage där bräderna måste bytas ut. Vi har en bra leverantör så det kommer att bli bra när det är klart. Tre dagars hjälp i arbetet med lagårdsgolvet hade vi. Nu har dessutom söderfönstrets ytterbåge på bostadshusets övervåningen skrapats utvändigt, strukits med linolja, kittats med linoljekitt och grundmålats med linoljefärg. Överkurs. Den gamla linoljefärgen var lätt att skrapa eftersom den vittrat och spruckit så där typiskt som bara linoljefärg gör.
Årets semesterbeting är avklarat med råge. Vi kan nöjt luta oss tillbaka :-)
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej alla ni knapptryckare som hittat hit och vill kommentera - ni ska veta att jag tycker om uppfriskande och konstruktiva kommentarer...

Om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress, klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå. Men skriv ditt namn i kommentaren :-)