26 september 2010

Arkitektoniskt

Umeå får en ny vacker arkitekturskola, invigning precis nu. Det är den danske mästerarkitekten Henning Larsen som tillsammans med svenska White arkitekter ritat anläggningen. Umeås arkitektutbildning startade i fjol. Det passar bra i satsningen inför Umeå som en av Europas kulturstäder år 2014.

På illustrationen ses arkitektskolan till höger, blivande konsthallen i mitten samt längst bort konsthögskolans nya lokaler. Här väljer man att bygga offentliga byggnader vid älvstranden, inte bostäder som i SÅ många andra städer och orter.
I somras hade bygget kommit så här långt. Det här gillar jag, det blir väldigt fint. Vi får hoppas på ett lyft för Norrland men att inte enbart "pinnar" och solitärer blir effekten av designinriktningen på den här arkitekt-utbildningen. Umeås konstnärliga campus skulle kunna bli en spännande smältdegel för fritt tänkande. Hoppas att man i undervisningen inte missar att ta vara på det som är bra i vår tradition.

3 kommentarer:

 1. Hej Umebo!

  Kul att du lämnade ett sår hos mig :)

  Nu måste jag kika runt och se vem du är!

  vi ses igen,

  Anna

  SvaraRadera
 2. Tack för titten, Skatan! Jag har ett ganska långt förhållande till Ume men bor inte där, landsbygdsbo som jag är.

  SvaraRadera
 3. Umeås konstnärliga campus, så spännande. Arkitektutbildningen är jag övertygad om att den kommer att bli lika bra som utbildningen för industridesig.
  Vackert byggge och planering där vid älven!

  SvaraRadera

Tyck till om du vill...