17 september 2010

Länge leve de gamla husen

Jag tycker bra om traditionell arkitektur, landskapshus. De har fina proportioner och är byggda med vackra material. Men skulle jag välja att bo i ett nybyggt hus skulle det nog vara med dagens utformning, inte ett hus som SER gammalt ut men är nytt. Jag ser ingen motsättning i detta och att älska gamla hus. Men - long live alla gamla proportionerliga byggnader!!!

En halvkorsbyggnad i Ångermanland nära Häggvik i Nordingrå, Höga Kusten. Är den inte vacker??? Grå panel, knutlådor, tegeltak, stora och höga tvåluftsfönster med spröjsade bågar i bottenvåningen, låga fönster på övevåningen, en vacker spegelpardörr med överljus och en tandsnittsprofil ovanför detta, dessutom snidat ornament i form av en festong runt dörren. En bred och låg träbro tar emot besökaren. Nog vore det härligt att välkomna besökare vid den ingången...

Det här huset är omhändertaget. Och här finns några som länsmuseet tagit sig an. Läs och begrunda. Det finns så många hus som ser lite skabbiga ut men som är långt ifrån fallfärdiga. Man låter sig bara luras av det osminkade utseendet. Det är bara att kavla upp skjortärmarna och hugga i så har man ett angenämnt boende. Genom att egenhändigt arbeta med ett hus lär man ju dessutom känna det och anpassar åtgärder och material till just den byggnaden. Vårdarbetet ska få ta tid. Detta är byggnadsvårdens idé.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...