3 september 2010

Mopeder

Den 23 maj 1952 beslutade regeringen att cykel med hjälpmotor inte krävde körkort, registrering och fordonsskatt. Det nya fordonet var tänkt för nytta och arbetsliv. Mopeden skulle bryta landsbygdens isolering och vara ett billigt sätt för arbetare att ta sig till jobbet.

Men utvecklingen tog en helt annan riktning. Välståndet ökade och även arbetare fick råd att skaffa bil. Mopeden blev istället en del av ungdomskulturen. (Från utställning om mopeder på länsmuseet i Västernorrland, på Murberget i Härnösand - hemsida)

Mamma och pappa hängde med, de skaffade var sin moppe. Här syns de på Kustlandsvägen, gammvägen, på 50-talets början. Morfars hus finns bakom björkarna till vänster. De här mopederna har jag aldrig sett. Pappa krockade med en bil i svängen bakom Hallberget och bröt ett ben redan i augusti 1953. Han hade tydligen dåligt läkhull för han fick gå med gips och kryckor i 5,5 månader och var fullt återställd först 14 månader efter olyckan.

Jag antar att det var efter detta som mopederna försvann och cyklar blev det framtida fortskaffningsmedel. I hushållets loggbok kan man utläsa att det var ett pussel att få hjälp under anntiderna i samband med konvalecensen. Jordbrukets våranna, slåttanna och höstarbeten måste skötas trots att man var en man kort. Bra att ha vänner då!


Båt passar bra då man har svårt att röra sig, ett vanligt färdmedel för min far och hans föräldrar.

Pappa blev redan som nyfödd, på ett ganska dramatiskt sätt, blind på ett öga och var närsynt på det andra - körkort för bil var inte att tänka på. Hans fru, min mor, var hemma och få kvinnor i deras sociala skikt hade på den tiden körkort. Alltså inte heller mamma. Familjen kom cyklande när vi var på väg till någon, något. Tripp, trapp, trull och lilla E. Det var först 1973 som äldsta barnet, jag, tog körkort och vi kunde färdas i bil. Men väl som pensionär köpte pappa en ny moped, en Crescent. Det bör ha varit 1982. Med den var han ute på många äventyr!

Kanske har andra bloggare åsikter om , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...