24 september 2010

REN såpa

Såpa luktar gott tycker jag. Såpskurade golv låter och är lent. Såptvättade trasmattor är underbara. Såpa är näst intill en gudagåva, eller...

Då jag var liten fanns RENsåpa. Den var inte flytande utan köptes i vaxade kartongpaket, något smalare än 1/2-liters glasspaket idag. Fast såpa fanns alltid i diskbänksskåpet överförd till en rostfri bägare. Den fasta såpan hade en härlig konsistens och väldigt bra då man skulle tvätta mattor. Man tog en klick, doppade rotborsten i varmvatten och gnuggade in såpklicken till ett härligt lödder.

Sen kom den här burken med plastlock. Såpa på burk finns på vissa ställen även idag men mestadels är det flytande konsistens som tillhandahålls. Då vi tar bilen till stormarknaderna är det inget problem att bära hem så mycket vatten i onödan och vi betalar för vattnet i den utan att protestera som konsumenter. Jag skulle gärna se att fast såpa blev vanligare på marknaden igen.


Det var Stora Kopparberg som tillverkade REN såpa. Nu är Grummes såpa vanligast. Men jag har även linoljesåpa och Hälsingesåpa i mitt städskåp.

Och hörrini, såpa SKA vara GUL. Åtminstone här i norra delen av landet.

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

  1. Jag är ochså en stor såpafantast! :-)

    SvaraRadera
  2. Härrrrligt! Men såpa på tv kan jag vara utan ;-)

    SvaraRadera
  3. Jadå, den fasta såpan som fanns i paket är riktiga barndomsminnen för mig, och senare också. Min mormor hade alltid den fasta såpan hemma, och även jag saknar den idag.

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...