29 september 2010

Philips dammsugare

Visst är den väl stilig? Dammsugaren av märket Philips som jag minns från förr. Att den är kvar är inte min förtjänst annat än nu, när makten att kasta den ligger i min hand. Varför har den sparats, tro?

 
Mina föräldrar var så olika. Karin hade inte så stor spariver utan slängde, städade bort, köpte nytt. Inte frenetiskt men tydligt. Clas var en sparare som jag. Så - varför finns dammsugaren kvar, den hittades förvarad i ett uthus? Ganska snart var sugeffekten liten i förhållande till de nya maskiner som kom ut på marknaden och nya dammsugare fann sin plats i hemmet. Men trots det blev denna vackra tingest kvar. Och jag vill påstå att städning var min mors område, hon skulle väl ha slängt den då något nytt tog dess plats. Men nej, så skedde inte... Frågan om varför den finns kvar förblir obesvarad! Men har dammsugarn överlevt tills nu så bestämmer jag härmed att den blir kvar här.

Enligt hushållets loggbok inköptes en dammsugare den 27 september 1958 för 185 kronor. Det kan mycket väl vara denna. Ganska snart samma år reparerades den för 50 kronor, utgiften är bokförd den 7/11. Undrar vad som gått snett?

Dammsugaren är alltså kvar, dammsugarslangen likaså. Men slangen är lindad med eltejp så den måste ha läckt. Jag minns den som textilklädd med diagonala rutor i grått och vinrött.

Hörrni, hur långt ska man gå i sin iver att ha kvar och att återställa? Återställa obrukbara apparater, jag tänker alltså inte på byggnadsvård. Kommer jag att försöka få fram textilslangen som den en gång var???? Är det att slösa bort dyrbar tid?

Redan från början fick dammsugaren en egen specialanpassad plats i det platsbyggda städskåpet som syns på bilden längst ner till vänster. Tro mej, städskåpet ska jag också skriva om. Intet är mej för litet att fundera över på allmän plats. Och det är lite trevligt att det finns människor därute som läser detta. Ni är mycket välkomna hit till bloggen. Det skulle vara intressant att veta hur ni ser på prylar som är vackra men inte fungerar?

Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tyck till om du vill...